pátek 22. dubna 2016

3 šikmé věže benátské

Tři nejznámější šikmé věže v Benátkách
Tři nejznámější šikmé věže v Benátkách
Benátky nejsou Pisa. Zatímco Pisa má jen jednu šikmou věž, Benátky hned několik. Náklon věží, nezpůsobuje skvělé benátské víno nebo Aperol spritz, ale nestabilní benátské podloží. Koukněme se spolu na 3 šikmé věže benátské, které jsou neznámější.

Zvonice kostela Santi Stefano v Benátkách. Její náklon dosahuje téměř 2 metrů
Zvonice kostela Santi Stefano v Benátkách. Její náklon dosahuje téměř 2 metrů

 

Nejvíce nakloněná zvonice


Nejznámější a nejvíce nakloněná je zvonice kostela Santi Stefano ve čtvrti San Marco. Tato zvonice, která dosahuje výšky 66 metrů, je po zvonici Svatého Marka a věži kostela dei Frari, 3. nejvyšší v Benátkách. Její náklon dosahuje délky téměř 2 metrů.

Zvonice baziliky San Pietro di Castello, Benátky
Nakloněná zvonice patřící k bazilice San Pietro di Castello



Místo církevní, politické a obchodní moci


Na samém kraji Benátek, ve čtvrti Castello, je ostrov Olivolo. Na něm leží bazilika San Pietro di Castello. Dlouhé staletí to bylo místo církevní, politické a obchodní moci v Benátkách. Věž zvonice stojí mimo baziliku. Bazilika pochází z 15. století a byla několikrát přestavěna. Samotná věž je veřejnosti nepřístupná. Do baziliky, kde je mimo jiné hrob prvního benátského patriarchy, je vstupné 3 respektive 5 €.

Šikmá zvonice benátského kostela Dan Giorgio dei Greci
Šikmá zvonice kostela Dan Giorgio dei Greci. pohled od Riva degli Schiavoni



 Zvonice stojí opět mimo kostel


Kostel San Giorgio dei Greci leží jen kousek od náměstí Svatého Marka, ve čtvrti Castello. Taky jeho zvonice je nakloněná. Výstavbu kostela povolily Benátky řecké komunitě až po dlouhých a složitých jednáních. Stavba byla financovaná z daní všech lodí, které připluly z pravoslavného světa. Řecká diaspora v Benátkách byla 2. nejpočetnější. První byla komunita židovská. Ta mimochodem letos slaví 500 let.

Kostel byl postavený v 2. polovině 16. století. Zvonice stojí opět mimo kostel a je u ní malý hřbitov. Byla dokončená až v roce 1603. Její výstavbu řídil Bernanrdo Ongarin. Stavbu od počátku provázely problémy s nakloněním věže. Nejlépe je náklon věže vidět z mostu na nábřeží Riva degli Schiavoni. Věž je dnes veřejnosti nepřístupná. Do kostela je vstup zdarma.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.