pondělí 25. dubna 2016

Proč dávají Benátčané dnes ženám poupě růže?

Symbol Festa del Bòcolo, Benátky
Symbol Festa del Bòcolo
Dnes, 25 dubna je v Benátkách svátek Svatého Marka. Benátčané ale zároveň slaví ještě jeden svátek. Festa del Bòcolo. Tento den dostávají benátské manželky, přítelkyně či milenky od mužů červené poupátko růže. Proč dávají Benátčané dnes ženám poupě růže? Jako připomínku velké lásky, která byla stejně dojemná jako mnohem slavnější příběh Romea a Julie.

Romeo a Julie v Benátkách


Ve druhé polovině 9. století, kdy v Benátkách panoval dóže Maurizio Galbaio, měl bohatý  Partecipazio (pozdější benátský dóže) krásnou dceru Marii. Té se pro její ohnivé vlasy přezdívalo Vulcana. Marie se zamilovala do mladého a krásného trubadůra Tancrediho. Ten její lásku opětoval. Otec Marie však jejich lásce nepřál. Tancredi byl, řečeno dnešní, politicky korektní mluvou, jiného sociálního původu. Byli to vlastně takoví Romeo a Julie v Benátkách.

Tancredi byl udatný bojovník

 
Jediným řešením bylo, že mladý Tancredi půjde bojovat do arabské války do Španělska. Svou chrabrostí a statečností se pokusí dosáhnout změny názoru Mariina otce. Tancredi byl udatný bojovník a zprávy o jeho statečných činech se brzy začaly šířit Evropou. 


Důkaz nehynoucí lásky


Při jedné krvavé bitvě, byl však Tancredi smrtelně zraněný. Upadl do zahrady plné růží. Před tím, něž zemřel, utrhl poupátko růže. Jak byl zraněný, poupě se potřísnilo jeho krví. Požádal rytíře Orlanda, který se skláněl nad ním, aby poupě dal jeho milované Marii. Jako důkaz jeho nehynoucí lásky k ní.

Krvavé poupě na srdci


Orlando udělal jak slíbil. Dopravil poupě do Benátek a tam ho předal i se vzkazem Marii. Dívka si vzala poupě a s nevýslovnou bolestí a žalem se zavřela ve svém pokoji. Druhý den ráno, na svátek Svatého Marka byla Marie nalezená mrtvá. Rukou svírala na svém srdci ono krvavé poupě.

Od té doby se slaví Festa del Bòcolo. Výraz bòcolo znamená v benátském dialektu poupátko růže. To jako symbol lásky, je dáváno Benátským ženám na svátek Svatého Marka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.