pátek 8. dubna 2016

Překáží kostel? Nevadí, přestěhujeme ho

Chiesa San Geminiano, Benátky
Pamětní deska označuje místo, kde stával přesunutý kostel San Geminiano
Na benátském náměstí Svatého Marka původně stávaly 3 kostely. Jeden tam stojí dodnes. Je to bazilika Svatého Marka. Po druhém nezůstala ani stopa. Třetí nejdříve přestěhovali, aby ho pak nakonec taky zbořili.

Náměstím procházel kanál


Náměstí Svatého Marka původně vypadalo úplně jinak. Spíše než náměstí, připomínalo park se zeleninovou zahrádkou. Prostor patřil jeptiškám San Giuliano. Ty později plochu darovaly Benátkám. 

Mapka náměstí Svatého Marka s vyznačením původního kanálu Rio Batario a kostelů


Náměstím procházel kanál s názvem Rio Batario. Ten byl rovnoběžným s dnešním Rio di Palazzo. Na jeho břehu stál kostel San Geminiano. Jeho počátky se datují od poloviny 6. století. Kostel měl těžký "život". Několikrát vyhořel, ale vždy byl obnoven.

Radikální rozšíření náměstí


Za vlády dóžete Sebastiana Zianiho bylo rozhodnuto o radikálním rozšíření náměstí. Dóže nejdříve nechal zasypat prostor mezi dóžecím palácem a knihovnou Marciana. Vznikla tak dnešní Piazzetta San Marco.

Potom byl zasypaný i kanál Rio Batario. Stromy na náměstí byly pokáceny. Kostel San Geminiano byl přesunutý. Nové místo našel v opačném rohu nového náměstí Svatého Marka. Na dokončení se podílel i Jacopo Sansovio. To už byla polovina 16. století.

Nakonec kostel zbourali


Ani toto místo mu nebylo souzeno. Nakonec kostel zbourali. "Zasloužil" se o to Napoleon, který nechal propojit budovy Staré a Nové prokurie. Na jeho místě je dnes Museo Correr. Jako připomínku najdete na zemi, pod arkádami pamětní desku.

Průchod San Geminian na místě bývalého kostela

Druhým zaniklým kostelem byla San Teodoro. Ten stával zhruba v místech, kde je dnes náměstíčko Piazzetta dei Leoncini. Po něm nezbyla ani ta pamětní deska.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.