středa 27. dubna 2016

5 důvodů, proč mají v Benátkách altány na střeše

Altán na střeše domu v Benátkách
Možná jste si toho všimli taky. Na některých benátských střechách jsou vidět dřevěné konstrukce. Místní jim říkají altány nebo terrazze. Tady je 5 důvodů, proč mají v Benátkách altány na střeše.

1. Sušení prádla


Benátské uličky jsou úzké, křivolaké a vlhké. Slunce do nich moc neproniká. To není zrovna ideální stav na sušení prádla. Zato altán na střeše, ten je na slunci celý den.

2. Zahrada


Benátky jako město postavené na ostrově vždycky trpěly nedostatkem místa. Lidé chtěli někde bydlet a tak se preferovala výstavba domů na úkor zeleně. Altány plné květin dodnes suplují jejich majitelům zahradu.

3. Výhled


Benátské domy dosahují většinou do výšky tří, čtyř pater. Postavením takového altánu na střeše domu, získal majitel svoji malou "rozhlednu", která často poskytuje úchvatný výhled na město.
 

4. Místo setkání


Benátčané, stejně jako ostatní jižní národy rádi žijí "venku". Altán poskytuje skvělé místo třeba na rodinnou večeři pod širým nebem, nebo na setkání s přáteli u skleničky dobrého vína. 

5. Opalování s trikem


Využití, které napadne asi každého. Altán je celý den na slunci a přitom opalující se člověk je dostatečně chráněný před zraky zvědavců

V dobách minulých, se hlavně dámy opalovaly ani ne tak pro bronzovou barvu pokožky, ale proto, aby jim na slunci zesvětlely vlasy. Měly na to i speciální trik. Na hlavě nasazený klobouk měl uříznutou kulatou část ;-)

Zahrádka na střeše altánu v Benátkách
Zahrádka na střeše altánu v Benátkách

Stovky altánů v Benátkách


Altány přišly do Benátek z Orientu. Jsou nedílnou součástí Benátek už stovky let. Na své obrazy je malovali i slavní benátští malíři jako Bellini, Carpaccio, Canaletto ... Postavené jsou většinou ze dřeva. Přístup na ně je buď po venkovních schodech nebo přímo z podkroví domu. 

Nikdy je nenajdete na domech podél Velkého kanálu. Stejně tak nejsou na střechách historicky významných budovách. Dodnes můžete napočítat stovky altánů v Benátkách. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.