pondělí 11. dubna 2016

Proč v Benátkách rozbíjeli lampy veřejného osvětlení?

Zvonice Svatého Marka, Benátky
Zvonice Svatého Marka na stejnojmenném náměstí
V dobách Benátské republiky bylo nebezpečné se pohybovat v noci po Benátkách. Ulice nebyly osvětlené a v mnohých zákoutích číhali na nešťastníky různí lapkové. První vlaštovku veřejného osvětlení, tvořily v Benátkách malé olejové lampy, cesendelli.

Jednoduchá myšlenka, slušný business


Využívat se začaly v první polovině 12. století. Byly umístěny na těch nejvíce nebezpečných místech ale dávaly málo světla. Jejich provoz financovaly jednotlivé farnosti a někdy i  sami občané. 

V místech, kde osvětlení nebylo, si museli lidé pomoci sami. Šlechtě svítili na cestu domů jejich sluhové. Občané si mohli na cestu svítit loučí. To se snadno řekne. Ale, vezměte si s sebou do hospody louči, abyste večer v klidu trefili domů. Trošku nepraktické, což? 

Netrvalo dlouho a někoho napadla jednoduchá myšlenka. Doprovázet večer po setmění lidí domů a svítit jim při tom na cestu. Rozjel se celkem slušný business. Vznikla i nová profese. Codegas.Ta vydržela několik století. 

Codegas rozbíjeli lucerny


V roce 1720 se ve větší míře začalo zaváděl osvětlení v oblasti Rialta. Je to pochopitelné. Rialto bylo obchodní čtvrť a točily se tam velké peníze. Pak už to šlo rychle. O 12 let později, v roce 1732 rada Benátek rozhodla o tom, že všechny ulice ve městě budou z důvodu bezpečnosti postupně osvětlené

Pouliční lucerna na Rialtu, Benátky
Pouliční lucerna na Rialtu


To se však nelíbilo codegas. Ti začali rozbíjet lucerny kameny nebo holemi, protože jim braly práci. To vyvolalo odvetnou reakci úřadů, které vydaly nařízení o přísných trestech pro každého, kdo jakýmkoliv způsobem poškozoval benátské osvětlení

Původní osvětlení bylo olejové. V roce 1843 bylo nahrazeno plynovým. V roce 1924 se město nejdříve rozhodlo standardizovat vzhled luceren a v roce 1926 zavedlo do všech elektrický proud.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.