středa 20. dubna 2016

Místo, kde bloudící duch drží v dlaních uříznutou hlavu ženy

Benátské náměstíčko Campiello del Remer
Benátské náměstíčko Campiello del Remer, kde se odehrál hrůzostrašný příběh
Na břehu benátského Velkého kanálu, naproti oblasti Rialta, leží v téměř v utajení malé náměstíčko, Campiello del Remer. Na něm za nocí, kdy fouká studený vítr ze severu a měsíc je v úplňku, bloudí duch. Poslechněte příběh o místě, kde bloudící duch drží v dlaních uříznutou hlavu ženy.

Celý hrůzostrašný příběh se podle legendy odehrál v roce 1598. Scénář napsal sám život. Protagonisté byli 3. Benátský dóže Marino Grimani, jeho neteř Elena a její manžel Fosco Loredan. 

Při jedné ze svých procházek po městě, uslyšel dóže křik. Když se rozhlédl, spatřil ženu, kterou pronásledoval muž, jenž třímal v ruce meč. Žena se mu zoufale snažila uniknout úzkými benátskými uličkami. Dóže neváhal a rozběhl se za nimi.

Dvojici dostihl právě na náměstíčku Campiello del Remer. Poznal v nich svoji neteř a jejího manžela. Dóže se ptal Fosca, co se stalo. Ten se hájil tím, že našel manželku v objetí jiného muže a že jen hájí svoji čest. Manželka se hájila tím, že ten muž byl její bratranec

Detail schodiště na Campiello del Remer, Benátky
Detail schodiště na Campiello del Remer


Dóže se snažil situaci uklidnit. Přece jen šlo o příbuzné. Navíc se na náměstíčku shromáždil dav Benátčanů v očekávání zajímavého souboje. Už se zdálo, že celá lapálie spěje ke zdárnému konci. V tom se náhle Fosco vrhl na svoji ženu a usekl ji mečem hlavu.

Pak se s ledovým klidem obrátil k dóžeti s dotazem, jaký si zaslouží trest. Dóže mu odpověděl, že se bude muset vydat pěšky do Říma. Tam navštívit papeže a požádat ho o odpuštění za svůj hrůzný čin. Cestou bude muset nést useknutou hlavu manželky v dlaních. 

Papež však v Římě Fosca vůbec nepřijal. Ten se zdrcený vrátil zpět do Benátek. S hlavou manželky, kterou držel stále ve svých dlaních, se v noci, za úplňku, vrátil na místo činu. Fosca věděl, že celé Benátky teď budou stát proti němu. Skočil proto do Velkého kanálu, kde se utopil

Od té doby se při severním větru a úplňku vynořuje Foscův duch z Velkého kanálu. Stále drží v dlaních hlavu manželky a bloudí s ním po náměstíčku. Je to legenda nebo pravda? Kdo ví? Benátky mají za staletí své existence, stovky tajemství a příběhů.

Výhled z Campiello del Remer směrem na rybí trh, Benátky
Výhled z Campiello del Remer směrem na rybí trh


Campiello del Remer dostalo svůj název podle dílen, které tam dříve sídlily. Šlo o dílny, které vyráběly vesla a forcoly pro gondoly. Dnes je dominantním prvkem náměstíčka elegantní gotické schodiště, které vede k Palazzo Lion Morosini. V paláci se lze i ubytovat.

Náměstíčko je skryté za spletí úzkých uliček. Je tak uchráněno před davy turistů. Abyste se na něj dostali, musíte projít celou Calle Remer. Pozor. V Benátkách jsou 2 ulice stejného jména. Hledejte tu ve čtvrti Cannaregio. Z Campiello Remer je nádherný panoramatický výhled Velký kanál, část mostu Rialto, Palazzo dei Camerlenghi a rybí trh. 

V podloubí schodiště najdete Tavernu Al Remer. Z vlastní zkušenosti mohu jen doporučit. Skvělá benátská kuchyně a výborné víno. Jen to s tím vínem moc nepřehánějte, ať se při svém nočním návratu nepotkáte s Foscou Loredanem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.