středa 13. dubna 2016

Šikmá věž v Benátkách

Campo Santo Stefano, se stejnojmenným kostelem, Benátky
Campo Santo Stefano se stejnojmenným kostelem. Zvonice kostela je vpravo

V Benátkách je díky nestabilnímu podloží nakloněna nejedna věž či budova. Rekordmanem je zvonice kostela Santo Stefano. Její náklon je 2 metry. Věž měla být dokonce kvůli náklonu i zbourána.

 

Jedna z nejvyšších věží ve městě



Campanile Santo Stefano je jedna z nejvyšších věží ve městě. Měří 66 metrů. Nejvyšší je samozřejmě zvonice Svatého Marka, se svými 99 metry. 

Výstavba zvonice Santo Stefano byla zahájena již ve 13. století. Během výstavby prvních 30 metrů zvonice došlo k poškození základů, které způsobily klon zvonice. Věž byla zajištěna a práce pokračovaly dál. V roce 1150 poškodil zvonici blesk. Poškození si vynutilo úpravy zvonice. 

Část vzpěr, podpírající zvonici Santo Stefano, Benátky
Část vzpěr, podpírající zvonici Santo Stefano





Další pohromu pro zvonici znamenala napoleonská éra, kdy došlo k jejímu dalšímu poškození. Největší hrozbu však pro její existenci znamenalo zřícení zvonice Svatého Marka v roce 1902. Z preventivních důvodů rada města nařídila i zbourání zvonice Santo Stefano.

Tu se ale na scéně objevuje farář Don Paganuzzi. Ze všech sil se snažil zvrátit názor rady, což se mu nakonec podařilo. V roce 1904 inženýři Cresentino Caselli a Constanzo Antonelli podepřeli věž výztužemi, které podpírají věž bez problémů dodnes. Zvonice je v současnosti pro veřejnost uzavřená.

Nejhezčí pohled na zvonici je z náměstí Campo Sant´Angelo. Odsud nejvíce vynikne její náklon. 

Pohled na zvonici Santo Stefano z náměstí Campo Sant´Angelo
Ranní pohled na zvonici Santo Stefano z náměstí Campo Sant´Angelo


 


Campanile di Santo Stefano se nachází v Benátkách San Marco. Campanile Santo Stefano je jedna z nejvyšších ve městě, se svými 66 metry a jeho zvonice můžete obdivovat impozantní pohled na Benátky. Hlavním rysem Santo Stefano Campanile má být počítán mezi vynikajícími zvonic v Benátkách , se sklonem od vrcholu k základně dva metry. Stavba Campanile svatého Štěpána konal kolem středu "400. Po prvních 30 metrů výstavby došlo ke kolapsu ze základů, které způsobily sklon je tam dodnes. Nicméně práce pokračovaly stejný s výsledkem, který má opíral zvonice. V roce 1550 hrozná blesk hodil zvonice Santo Stefano Campanile a roztaveny zvony. Tyto zvony byly darovány klášteru Santo Stefano královnou Anglie, Alžběty I., který k jejich dosažení roztál v přelomu bronzových děl. Takže zvonice byla přestavěna v následujících letech. Santo Stefano Campanile přežil zničení napoleonské ale jeho osud se zdál poznamenán strašlivou událost, která přišla na počátku dvacátého století. Ve skutečnosti v roce 1902 se zhroutil Campanile di San Marco a orgány v době, ze strachu, že Campanile di Santo Stefano se může zhroutit, nařídil její demolici. To bylo jen díky intervenci farář Don Paganuzzi, kteří usilovali ze všech sil, aby změnil názor od "odborníků", že toto spojení bylo odvrácena. V roce 1904 inženýrů Crescentino Caselli a Costanzo Antonelli upevnil Santo Stefano Campanile, vytváření, mimo jiné výztuž funguje, jsou pilíře na straně svažující se, že od té doby zajišťuje stabilitu. Nicméně, sklon Zvonek je neustále monitorován speciálního vybavení. V současné době je tvar Campanile Santo Stefano je možné vidět z mnoha míst v Benátkách, ale místo, kde si můžete prohlédnout více její sklon od Campo Sant'Angelo. Zastávka parníčku výhodnější se dostat kolem Campanile di Santo Stefano je "S. Angelo" (linka 1). Jako drtivá většina zvonic Benátek , přístup do Santo Stefano Campanile není povoleno veřejnosti. Budu věnovat příběh o vzestupu k tomuto zvonu, s dalšími obrazy, z článků budu zveřejňovat v brzké době. Jako vždy u tohoto typu příspěvek, navrhuji, abyste kliknutím na fotografie pro zvětšení obrazu. - See more at: http://alloggibarbaria.blogspot.it/2010/08/campanile-di-santo-stefano.html#sthash.Ko93RLIS.dpuf

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.