pátek 11. prosince 2015

Víte, že Canal Grande není tím "nej" kanálem v Benátkách?

Velký kanál, Canal Grande je nejznámější, nejdelší a také nejrušnější kanál v Benátkách. Jedno "nej" mu ale chybí. Není největší. Tím "nej" benátským kanálem je Giudecca canal.
 

Šířka téměř půl kilometru

Giudecca canal teče mezi čtvrtí Dorsoduro a ostrovem Giudecca. Nejužší je u Tronchetta. Tady dosahuje šířky necelých 250 metrů. Nejširší je těsně před ostrovem San Giorgio Maggiore, kde dosahuje šířky přes 470 metrů. Hloubka kanálu se pohybuje od 12 do 17 metrů. Jen pro srovnání. Při své délce 3,8 kilometrů, je Velký kanál široký jen od 30 do 90 metrů a dosahuje hloubky 5 metrů.

Zákaz velkých lodí

Hloubka kanálu byla uměle zvětšená v minulém století, aby po jeho hladině mohly plout nákladní a výletní lodě. Dnes je po něm zakázaná plavba veškerých nákladních lodí. U těch výletních se zákaz týká lodí nad 90.000 tun. Drtivá většina výletních lodí, které do Benátek míří, se však do tohoto limitu vejde. Ročně jimi přijede do Benátek přes 2.000.000 turistů. Jediné "nákladní" lodě, které se zde mohou plavit, jsou trajekty, které převážejí auta na Lido di Venezia a Punta Sabbioni.

Šnečí tempo

Lodě do kanálu připlouvají od průlivu u ostrova Lido di Venezia. Nejprve minou ostrov Svaté Heleny, potom pokračují podél Riva degli Schiavoni a mezi ostrovem San Giorgio Maggiore a Punta della Dogana vplují do Giudecca kanálu. Tím, pak pokračují až do doků na Tronchettu. Stejnou cestou se pak vracejí zpátky na širé moře. 

Po celou dobu musí plout za pomocí remorkérů, které jim pomáhají manévrovat. Jejich rychlost, při tom nesmí přesáhnout 11 kilometrů za hodinu.
Zajímavost o Velkém kanálu najdete zde .

1 komentář:

  1. Marně tu na vás někde hledám kontakt. Mohl by jste mi prosím poslat svůj email na petr_rovny@post.cz Děkuji

    OdpovědětVymazat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.