čtvrtek 17. prosince 2015

Utajený klenot benátský - Oratorio dei Crociferi

Budova Oratorio dei Crociferi v Benátkách
Ve čtvrti Cannaregio, na náměstí Campo dei Gesuiti, stojí malá, nenápadná budova žluté barvy. Jde o Oratorio dei Crociferi. Stavba je už poněkud oprýskaná. Uvnitř se však nachází klenot malířského úmění, obrazy od Jacopa Palmy Giovaneho.

Poutníci, nemocnice a hospic

Budovu založili ve XII. století mniši jako útočiště pro poutníky. Později byla přeměněna na nemocnici, kterou začali využívat i křižáci při cestě do Svaté země. Ve XIV. století byla transformována na dobročinný hospic pro strádající ženy. Ten měl 12 "pokojů". Zajímavostí byl uvnitř vybudovaný "rošt", který umožňoval lidem nakaženým infekcí sledovat mše, aniž by nakazili své okolí. 

 

8 mistrovských pláten

V XVI. století, na popud dóžete Pasquale Cicogna, došlo k rekonstrukci objektu. Při té příležitosti, vytvořil Jacopo Palma Giovane 8 mistrovských pláten. Ty dodnes zabírají všechny stěny oratoře. Jsou na nich výjevy z historie nemocnice, ze života řeholníků a církve nebo volba dóžete Cicogna

Náměstí Campo dei Gesuiti s budovou Oratoria dei Crociferi
Při povodni v roce 1966 byly obrazy vážně poškozené. Díky sponzorství zahraničních fondů a nadací byly obrazy opět obnoveny. Oratoř byla znovu otevřena v roce 1984. 


Dnes je možný vstup pouze po předchozí domluvě (tel. 0412719012 nebo info@scalabovolo.org). Za otevření oratoře je účtována jednorázová částka ve výši 60 €.


Aktualizace 18.02.2016 

Od 30. ledna 2016 je vstup možný i jednotlivě. Otevírací doba je ale jen v pátek a sobotu. 

Vstupné je již jen 3 €.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.