pondělí 21. prosince 2015

Toro! Býčí zápasy na benátském náměstí Campo San Geremia

Náměstí Campo San Geremia v Benátkách
Benátky a býčí zápasy? Ano. Dnes už to sice neplatí, ale v minulosti byly tyto zápasy ve městě velmi populární. Nejznámější býčí zápasy se konaly na náměstí Campo San Stefano (více zde). Druhým nejznámějším místem pro přádání zápasů, bylo právě náměstí Campo San Geremia ve čtvrti Cannaregio.

Tradici býčích zápasů, zde založil pravděpodobně velvyslanec Španělského království, který žil v jednom z domů na náměstí. 

Náměstí Campo San Geremia patří v Benátkách k těm větším. Při své cestě do Benátek, ho dost dobře nemůžete minout. Leží na hlavní trase mezi autobusovým (Piazzale Roma) či vlakovým (Santa Lucia) nádražím a náměstím Svatého Marka

Náměstí dominuje kostel San Geremia (Svatého Jeremiáše). Ten uvnitř ukrývá ostatky Svaté Lucie, které sem byly převezeny ze zbořeného kostela Svaté Lucie, na jehož místě dnes stojí vlakové nádraží (více najdete zde).

Hned vedle kostela, po jeho pravé straně, stojí další dominanta náměstí, Palazzo Labia. V současnosti slouží jako regionální sídlo italské televize RAI. Po levé straně kostela, stojí vysoká budova Palazzo Flangini. Palác postavil Giuseppe Sardi, žák mistra Longhena.

Uprostřed kostel San Geremia. Vlevo Palazzo Labia. V pravém horním roku vyčnívá kousek Palazzo Flangini.

Zajímavostí náměstí jsou i čtyři studny. Ta nejstarší pochází z přelomu 12. a 13. století a leží nejblíže ke kostelu. Naopak největší studna, ležící na protější straně náměstí, je nejmladší. Pochází ze 16. století. Má na sobě basreliéf Svatého Jeremiáše. Další studna leží před palácem Labia. Poslední studna stojí naproti domu žluté barvy, což byla právě rezidence španělského vyslance.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.