pondělí 26. srpna 2019

Česká stopa na historické regatě v Benátkách už 1. září

Česká stopa na letošní historická regata v Benátkách, bissona praga, jan nepomucký, regata storica
Vodní průvod je největším tahákem Ragata Storica. Je vždy plný barev a nádherných kostýmů

Každoročně se začátkem září koná ve v Benátkách tradiční historická regata (Regata Storica). Ta letošní proběhne v neděli 1. září a ponese výraznou českou stopu.

Jan Nepomucký a Praha jako hvězdy letošních oslav


Asi jste zaznamenali zprávu v tuzemských médiích, že pražský Svatojánský spolek zrekonstruoval unikátní benátskou osmiveslici typu bissona. Ta dostala jméno Praga (Praha) a jako jediná "cizí" loď se zúčastní vodního průvodu Regaty Storica.

Na své přídi nese sochu Jana Nepomuckého v nadživotní velikosti. Ten je totiž jedním ze čtyř patronů Benátek a zároveň ochráncem všech gondoliérů. Má svoji sochu i v Benátkách. Mimochodem, je to jediná socha podél celého Velkého kanálu. A na kostele San Polo, kde je uvnitř obraz Svatého Jana, je dokonce vyobrazený náš Karlův most.

Česká stopa na letošní historická regata v Benátkách, bissona praga, jan nepomucký, regata storica
Část malby nad vstupním portálem benátského kostela San Polo, kde je vidět část Karlova mostu

Slavnostní křest osmiveslice Praga


Její slavnostní křest a spuštění na vodu je naplánované na sobotu 31. srpna. Odehraje se od 11.30 hodin v komplexu benátského Arsenale. Kdybyste chtěli na akci dorazit, vystupte na zastávce vodního autobusu Bacini - Arsenale Nord (linky č. 4.1 nebo 5.1). Dovnitř komplexu se dostanete po chodníku branou 105.

Program regaty a kde nejlépe uvidíte


Program regaty je stejný jako předešlé roky. Slavnostní průvod lodí se vydá na cestu v neděli 1. září v 16.00 hodin. Sraz lodí je v Bacino San Marco, což je prostor před molem u náměstí Svatého Marka.

Česká stopa na letošní historická regata v Benátkách, bissona praga, jan nepomucký, regata storica
V čele všech benátských vodních průvodů vždy pluje dóžecí loď


Slavnostně vyzdobené lodě, včetně bissony Praga, pak proplují po celé délce Velkého kanálu až k vlakovému nádraží Santa Lucia. Tady se otočí a po stejné trase se budou vracet. Tentokráte nikoliv až k San Marco, ale už jen k budově benátské univerzity Ca´Foscari.

Od 16.30 hodin pak budou startovat jednotlivé závody samotné regaty. Program najdete přímo na stránkách Regata Storica (ENG/ITA).

Celá akce je zdarma. Podívejte se, jak to na regatě chodí, kam je dobré se postavit, abyste co nejlépe viděli a další tipy.

Získejte slevu 15 dolarů na ubytování v Benátkách


Klikněte si pro svoji slevu 15 USD nebo vyzkoušejte tabulku a najděte si levné ubytování v Benátkách.
 
Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.