úterý 6. srpna 2019

Benátská legenda o ukrutně lakomé ženě a žebrákovi

Benátská legenda o ukrutně lakomé ženě
Třípatrový dům, ke kterému se váže legenda o děsně lakomé ženě a žebrákovi

Benátky mají spoustu zákoutí, dvorků a náměstíček, kam turisté téměř vůbec nechodí. Ukážu vám jedno takové utajené místo, které je navíc opředené zajímavou legendou o ukrutně lakomé ženě a žebrákovi.

V benátské čtvrti San Marco, nedaleko mostu Rialto je půvabné náměstíčko s názvem Corte del Teatro. Za svůj název vděčí hned vedle stojícímu divadlu Teatro Goldoni. Tady, těsně vedle zadní strany divadla, stojí třípatrový dům. Na jeho zdi je busta ženy. Proč?

Děsně lakomá stará žena


Před mnoha a mnoha lety v něm žila stará žena se svým dospělým synem Vincenzem. Dáma byla celý život děsně lakomá. Všechny naškudlené peníze si schovávala pod podšívku starého obnošeného kabátu, který visel zastrčený na půdě domu, kam nikdo nechodil.

Jednoho zimního dne, když žena nebyla doma, zaklepal u dveří domu žebrák, který požádal Vincenza o almužnu. Tomu se muže zželelo a protože byla zima, tak k mu k almužně přidal ještě starý obnošený kabát z půdy, netuše, jaké tajemství v sobě skrývá.

Matku trefil málem šlak. Nadvakrát 


Když asi po týdnu šla matka uschovat další peníze na půdu, dostala málem infarkt. Kabát nikde! Začala se opatrně vyptávat syna, jestli neví, co se s ním stalo. Ten jí sdělil onu novinu, že jím podaroval žebráka. O matku se pokoušel infarkt podruhé...

Benátská legenda o ukrutně lakomé ženě
Busta ukrutně lakomé benátské ženy, kterou najdete na zdi domu v Corte del Teatro


Když se z toho všeho vzpamatovala, nezbylo jí, než s pravdou ven. Pak zapřisáhla syna, že ten kabát musí najít. A slíbila, že když se mu to povede, všechno bohatství mu po své smrti odkáže.

Chytrý syn a jeho lest


Pro syna to byla výzva. Chvíli přemýšlel a pak vyrazil k mostu Rialto. V jeho okolí se vždycky potulovala spousta žebráků. Na Rialtu se totiž odjakživa dělal v Benátkách ten největší byznys a úspěšní obchodníci dokázali být někdy pěkně štědří.

Netrvalo dlouho a Vincenzo potkal "svého" žebráka. Chvíli si s ním povídal a pak se mu "přiznal" že ho tíží svědomí, že mu dal tak ošklivý a starý kabát, ve kterém mu je určitě zima. A nabídl mu, že mu dá svůj nový a hlavně teplý kabát, výměnou za ten starý. Žebrák nabídku bez váhání přijal.



Sliby se mají plnit


Vincenzo se pak vrátil s písní na rtech domů i s kabátem. Matka splnila co slíbila. Před smrtí darovala všechen svůj majetek synovi a ten si za peníze pořídil lékárnu. Ta dnes patří mezi nejstarší lékárny v Benátkách a najdete ji pár kroků od Corte del Teatro. Jmenuje se Farmacia della Vecchia e del Cedro Imperiale.

Lékárnu nechal ozdobit sochou matky. Ta však nepřežila následující století a zachovala se z ní jen hlava. Její busta tak dnes zdobí jejich dům na náměstíčku Corte del Teatro.


Vyberte si levné ubytování v Benátkách. Vyzkoušejte


Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.