středa 21. srpna 2019

Je pití vody z fontán v Benátkách bezpečné?

Je pití vody z fontán v Benátkách bezpečné?
Typická benátská fontána, ze které teče zdarma po celý rok ta nejkvalitnější pitná voda

V Benátkách je přesně 201 veřejných fontán. Funkčních je jich teď v létě kolem 140. Pitná voda z nich teče zadarmo pro kohokoliv. Psal jsem o tom už v červnu 2015. Od té doby informace převzali různí tvůrci e-booků o Benátkách a jejich cestovatelské skupiny na facebooku. Nikdo z nich vám ale neřekne, jestli je pití vody z benátských fontán bezpečné.

Fontány napájí studně z 220 metrové hloubky


Je to tedy bezpečně nebo není? Je! Benátská voda patří k těm TOP v Itálii. Za loňský rok byla vyhodnocená jako třetí nejlepší. Město se totiž o své studny a fontány stará. Dělá to tak už po staletí. Napájí je na 60 studní, které se nachází v hloubce až 220 metrů. Voda je pak opravdu dobrá, čerstvá a pravidelně kontrolovaná.

Fontány jsou v drtivé většině vyrobené z litiny, válcovitého tvaru. Tryska má téměř vždy podobu lví hlavy, symbolu Benátek. Voda (mimo těch pár, které jsou po sezóně uzavřené), jimi protéká neustále. Zabraňuje se tím zahřívání vody a následné tvorbě bakterií.

Je pití vody z fontán v Benátkách bezpečné?
Jedna z mála benátských fontán, která má netypický tvar. Ovšem tryska se lví hlavou musí být i u ní


1.000.000 kg plastového odpadu z lahví ročně


Fontány přispívají nemálo i k ochrany přírody. Proč? Fungují v oblíbeném módu "kilometr nula" (Chilometro Zero). Na rozdíl od plastových lahví (ročně z nich vzniká ve městě odpad vážící kolem 1.000.000 kilogramů) se totiž nemusí nic nikam převážet a následně likvidovat, což snižuje emise. 

Voda která jimi proteče, se pak využívá dál třeba pro zavlažování nebo pro chlazení. Tak až budete příště v Benátkách vezměte si s sebou vlastní lahev nebo si kupte jen jednu plastovou, stačí 1/2 litrovka, a tu si při prohlídce města průběžně doplňujte. Kromě toho, že ušetříte, vás může hřát pocit, že jste udělali něco pro Benátky i matičku Zemi a navíc se nemusíte tahat s velkou PET lahví.

Vyzkoušejte levné ubytování v Benátkách


Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.