pátek 23. října 2015

Proč má gondola zuby?

Gondola. Asi nejtypičtější symbol Benátek. První písemné zmínky o ní najdeme již v 11. století. Za tu dobu gondola prošla dlouhým vývojem. V dobách největší slávy Benátek se jich prohánělo po benátských kanálech na 10.000. V dnešní době je jich registrovaných už jen 425

 

Složitá ruční výroba


Ač to na první pohled nevypadá, gondola je velmi sofistikovaný výrobek. Její funkčnost a tvary se vyvíjely po staletí. Celá se dodnes vyrábí ručně. Výroba trvá asi pět měsíců. Znalosti potřebné k její výrobě se předávají z generace na generaci. Gondola se skládá z 280 kusů a musí být vždy černá. A každý kousek má svoji přesnou, po staletí ověřenou funkci. 

 

Kovové zuby


O gondolách by se dalo popsat spoustu stránek. Mrkněme spolu jen na jednu její část. A to na její kovovou příď. Na první pohled vypadá jako jakýsi ozubený hřeben. Benátčané ho nazývají „ferro“. Je to jeden ze tří povolených ozdobných prvků, které loď podle benátských předpisů může mít. 

Hlavní funkcí ferra je chránit dřevěnou příď gondoly před poškozením. Kanály jsou úzké a provoz gondol byl a dodnes je poměrně hustý. Další funkcí je symbolika. Ta je přesně daná. Stejně tak tvar ferra. Každý výstupek, každá křivka má svůj důvod a svůj název.

Horní část ferra


Dóžecí klobouk - tvoří ho vnější křivka horní části ferra

Most Rialto – vnitřní oblouk horní části

Záliv (povodí) Svatého Marka – prostor vyplněný po obloukem mostu Rialto

Střední část ferra


Tvoří ji sedm „zubů“. Šest jich míří po směru gondoly a sedmý směrem dovnitř. Jedná se o názvy benátských čtvrtí. V místním dialektu se jim říká sestieri.  Těch čtvrtí je celkem šest:

San Marco
San Polo
Santa Croce
Castello
Dorsoduro
Cannaregio


Zvláštní postavení má ostrov Giudecca. Jde o velký a důležitý ostrov.  Ze správního hlediska patří do čtvrti Dorsoduro. Aby Benátčané rozlišili, že Giudecca není samostatná čtvrť, ale při tom jde o dostatečně důležité místo, tak jeho „zub“ směřuje na opačnou stranu než „zuby regulérní“ čtvrtí.


Mezi prvním a druhým, třetím a čtvrtým, pátým a šestým „zubem“ jsou symboly tří nejdůležitějších ostrovů v laguně:

Murano
Burano
Torcello


Spodní část ferra

Při pohledu na mapu Benátek je vidět, že Velký kanál (Canal Grande) má tvar obráceného písmene „S“. Stejně tak celé ferro. Odmyslíme-li si „ozubení“, tak po celé délce přídě je ferro tvořeno elegantní křivkou právě ve tvaru obráceného písmene „S“.

Česká stopa

A jedna zajímavost na závěr. Víte co mají společného gondoly a Čechy? Jednu celkem zásadní věc. Patronem všech gondoliérů je totiž náš Svatý Jan Nepomucký. Ten navíc patří mezi čtyři patrony Benátek (Svatý Marek, Svatý Teodor, Svatý Roch).

Další zajímavosti o gondolách najdete zde .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.