neděle 11. října 2015

Kam vítr, tam Štěstěna

Kam vítr, tam Štěstěna

Na samé špičce ostrova Dorsoduro je muzeum umění Punta della Dogana. To se nachází v budově staré celnice Dogana da Mar. Na vrcholu budovy jsou sochy dvou Atlasů. Ti v pokleku drží na svých zádech pozlacenou kouli. Na jejím vrcholu stojí postava Fortuny, Štěstěny. Ta drží ve svých rukou zlatý list. Ten slouží jako "plachta", která ve větru otáčí sochou Fortuny. Dalo by se parafrázovat: "Kam vítr, tam Štěstěna".

Sousoší vytvořil v 17. století Bernardo Falcone. Mělo reprezentovat tehdejší nadřazenost a sílu Benátek.

Od celnice po muzeum

Benátská celnice byla dříve umístěna ve čtvrti Castello, v blízkosti Arsenalu. V 15. století byla celnice přemístěna na špici ostrova Dorsoduro. Na soutoku Velkého kanálu a kanálu Giudecca, tak vyrostla budova s názvem Punta del Sale, neboť v okolí se v té době nacházely sklady soli. Později byla přejmenována na Dogana da Mar. 

V roce 1677 byly pod vedením Giuseppe Benoniho zahájeny práce na přestavbě budovy a za  pět let bylo "hotovo". Benátky v té době procházely neradostným ekonomickým obdobím. Z nové budovy se měl řídit vstup lodí do Velkého kanálu a zamezovat tak daňovým únikům obchodníků.

Dnes se v budově pořádají výstavy a je v ní umístěna část sbírek francouzského miliardáře Françoise Pinaulta (majitel holdingu LVHM - Louis Vuitton, Dior, Moët & Chandon, Henessy, Gucci,...). Jeho nadace vyhrála výběrové řízení na pronájem celnice na 33 let. Budovu nákladně opravila a v roce 2009 ji otevřela pro veřejnost. Muzeum řídí stejný management jako Palazzo Grassi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.