čtvrtek 4. června 2015

Kurtizány "nahoře bez" na mostě v Benátkách.

Je to tak. Benátky mají oficiální Most ňader. Ponte delle Tette. Tento malý most má v Benátkách zvláštní příběh. Leží ve čtvrti San Polo v oblasti zvané Carampana. Tuto oblast od poloviny 15. století až do konce 18. století obývaly prostitutky.

Zajímavé je, jak vznikl název Carampana. Je odvozen od jména bohaté benátské rodiny Rampani. Když její poslední příslušník zemřel na konci 14. století, ve své závěti daroval veškerý rodinný majetek, což byly hlavně nemovitosti, La Serenissimě, Benátské republice. V 15. století žily Benátky poměrně volnomyšlenkářským životem, který se projevoval mj. značnou mírou prostituce. V polovině 15. století se ji město rozhodlo regulovat. Vydalo nařízení, kterým přesunulo všechny kutizány právě do budov po Rampanim. Italsky je dům casa, tak že Casa Rampani, zkráceně  Ca´Rampani. Tak vzniklo slovo Carampani, které se stalo synonymem pro prostituci. A čtvrť červených luceren byla na světě. 

Město v ní nastavilo přísná pravidla. Kurtizány směly opustit svůj dům, nesměly se však potulovat ulicemi ve čtvrtích, kde se pracovalo. Při třetím večerním zvonění kostelního zvonu musely být doma, jinak jim hrozilo 10 ran bičem. Stejně tak pod hrozbou 15 ran bičem nesměly nabízet své služby během postních svátků, velikonoc a vánoc. Zakázané měly pracovní návštěvy hostinců a do centra města mohly jen v sobotu a to ještě musely mít na krku žlutý šátek. V něděli, musely zůstat zavřené ve svých příbytcích celý den. Domy ve kterých bydlely, spravovala "matrona" která se starala o "administrativu" a pravidelné vybírání daní pro město. Mimochodem, příjem z daní byl zřejmě slušný, neboť pomohl financovat rozšíření komplexu Arsenalu na začátku 16. století.

A jak je to s tím Mostem ňader? Začátkem 16. století se Benátkách velmi rozšířil homosexuální pohlavní styk. Z pohledu města to byl velký sociální problém, který škodil benátské pověsti ve světě. Benátky se snažily potlačit tento trend různými způsoby. Lidé přistižení při homosexuálním styku byly trestáni mj. popravou či upálením. Dalším způsobem, dnes bychom řekli prevencí, byla právě podpora možnost heterosexuálního styku s kurtizánama. Město jim nijak nebránilo v jejich kreativitě při lákání zákazníků. Dámy tak mohly celé hodiny postávat v oknech svých domů ukazujíc své nahé poprsí či v rámci konkurenčního boje předvádět se potenciálním zákazníkům zcela nahé. A že konkurenční boj to byl velký. V té době v Benátkách připadlo na 150.000 obyvatel 11.500 prostitutek

Největší množství "vystavených" kurtizán v oknech bylo právě v okolí mostu Ponte delle Tette. Zejména pak okna přímo nad průchodem, kam ústí most, byla velmi oblíbená. Některé prameny uvádějí, že prostitutky měly dokonce povoleno lákat zákazníky právě na tomto mostě "nahoře bez".

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.