úterý 23. června 2015

Nejstarší kavárna v Benátkách. Již téměř 300 let.

Víte, že kavárna Florian na náměstí Svatého Marka je považována za nejstarší  kavárnu nejen v Benátkách ale i v Evropě? Funguje již od roku  1720, to znamená, že letos slaví krásných 295 let. 

Dne 29.prosince 1720 ji otevřel Floriano Francesconi pod názvem "Alla Venezia Trionfante". Klienti ji však záhy začali familiérně přezdívat podle jejího majitele Caffè Florian.

Svého času byla kavárna Florian jediným místem v Benátkách, kam mohly chodit samotné ženy bez doprovodu mužů. To byl taky důvod, proč si Casanova tak  oblíbil toto místo.

Na počátku 20. století, to byla právě kavárna Florian, která vytvořila nový kavárenský koncept, dnes již tradiční evropský "café-koncert", spojení pití kávy a poslechu živého orchestru.


Pokud si zde budete chtít dát kávu, tak by jste měli vědět, že to bude asi nejdražší káva jakou jste kdy pili (šálek espressa za 12,5 € - více zde) . Na druhou stranu vám ji přinese číšník v bílem saku s motýlkem. A bude na stříbrném podnosu. A můžete posedět v prostorách, kam chodili na schůzky slavní jako Carlo Goldoni, J. W. Goethe, Mark Twain, Thomas Mann, G. G. Byron Ernest Hemingway či už zmíněný Casanova.

1 komentář:

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.