úterý 9. července 2019

5 tipů, co dělat s malými dětmi v Benátkách?

5 tipů, co dělat s malými dětmi v Benátkách?
Nechejte své děti "projet" na houpací gondole nebo se prohlédnout ve vypouklém zrcadle v zahradě u paláce Ca´Rezzonico

Co dělat s malými dětmi v Benátkách, když je chození po památkách už nebaví? Jsou v Benátkách místa, kam se můžete ukrýt do stínu a kde si děti můžou hrát? Jsou! A hned několik.

Na 400 benátských mostů nečiní město zrovna ideálním cílem pro rodiny s dětmi. Po schodech nahoru, dolů, prodírat se davy turistů, do toho pražící slunce. Malé cestovatele to po chvíli unaví a jejich zájem o historii klesá k nule. Mám pro vás 5 tipů, jak je zabavit.

1. Unikátní knihovna Acqua Alta


Tady se líbí dětem i dospělým. Takovou knihovnu jste ještě neviděli. Mraky knížek a časopisů, vše na vyvýšených podstavcích, část z nich v gondole, místečko k sezení u nouzového východu pro plavce, který vede přímo do vod kanálu, možnost vystoupat po schodech z knih až na vrchol zdi s nádherným výhledem.

5 tipů, co dělat s malými dětmi v Benátkách?
Benátská Acqua Alta. Jediná knihovna na světě, kde je žádoucí šlapat po knížkách


Název Acqua Alta (vysoká voda), není náhodný. Tento benátský fenomén postihuje toto unikátní místo na celkem často.

2. Jízda gondolou


Běžná jízda gondolou stojí 80 €. To není zrovna málo za 35 minutovou projížďku, že? Udělejte to jinak. Vyzkoušejte traghetto. Přívoz gondolou přes Velký kanál. Jízda trvá sice asi půl minuty, ale zase stojí jen 2 € za osobu. Mrňousové budou spokojení a vy si vyzkoušíte, jaké to je. A nebojte. Gondoliéři vás fakt nevyklopí. Jsou na to dva.

5 tipů, co dělat s malými dětmi v Benátkách?
Traghetto je přívoz gondolou mezi břehy Velkého kanálu a stojí jen 2 €


3. Výroba gondol


V Benátkách jsou v současné době funkční 4 dílny na výrobu gondol, zvané squera. Běžně nejsou veřejnosti přístupné. Ale jedno je dobře vidět ze vzdálenosti cca 10 metrů. Jmenuje se Squero San Trovaso.

5 tipů, co dělat s malými dětmi v Benátkách?
Ve squeru San Trovaso můžete sledovat dělníky při výrobě gondol


Koukat na něj můžete z protějšího břehu kanálu, z Fondamenta Nani. Nejlepší výhled je přímo od hospůdky Osteria al Squero (s Aperol Spritz za 2 €, ale ten jen pro dospěláky ;-) A když budete mít štěstí, uvidíte při práci tesaře (squeraroli). Jen nechoďte v neděli, to se nepracuje. 

4. Parky a zahrady


Ač to tak nevypadá, tak je v Benátkách několik parků a zahrad. Většina je volně přístupných veřejnosti. Všude najdete blahodárný stín, lavičky a v některých i dětské houpačky a prolézačky.

A) Naprosto utajená, ale pro malé návštěvníky Benátek nejlepší, je zahrada Giardini di Ca´Rezzonico. Patří ke stejnojmennému paláci, ve kterém je i známé muzeum. Zahrada je přístupná během otevíracích hodin muzea a vstupné se do ní neplatí.

5 tipů, co dělat s malými dětmi v Benátkách?
V Giardini di Ca´Rezzonico je božský klid a nejlepší hraní pro děti ve městě


Navíc v přízemí muzea je volně vystavená gondola. Ta má i "felze", což je boudička, kterou už dnes na gondolách neuvidíte. Kousek od tohoto exponátu je příjemná kavárna a naproti najdete zdarma čistou toaletu. Přístup do objektu/zahrady je z Fondamenta Rezzonico nebo z hlavního vchodu od Velkého kanálu.

5 tipů, co dělat s malými dětmi v Benátkách?
V přízemí muzea Ca Rezzonico je vystavená jedna z posledních gondol, která má "boudičku" felze


B) Cca 200 metrů od autobusového nádraží Piazzale Roma, jsou veřejné zahrady Giardini Papadopoli. Ty jsou dobře vybavené, včetně dětského koutku.

C) Pokud přijedete vlakem a nechce se vám "přes vodu", můžete využít park Savorgnan. Ten je ale jednodušší a pro děti má málo vyžití.

5 tipů, co dělat s malými dětmi v Benátkách?
Park Savorgnan poskytuje v létě blahodárný stín a klid. Je doslova pár kroků od benátského vlakového nádraží Santa Lucia




D) Ve čtvrti Cannaregio, stranou všech turistických tras, najdete romantický park s názvem Parco Villa Groggia". Jeho součástí je i malá zřícenina, kde se můžou děti vyřádit.

5 tipů, co dělat s malými dětmi v Benátkách?
Malá zřícenina uprostřed romantického parku Parco Villa Groggia


E) Asi nejznámější, a taky největší, jsou Giardini Biennale. Stojí na opačném konci Benátek, ve čtvrti Castello. Jak již jejich název napovídá, jsou součástí areálu benátského Biennale, proto je tam teď trochu plněji.

5. Pizzeria alla Strega


Až vás prohlídka Benátek unaví, vemte děti na oběd do pizzerky U Čarodějnice (Pizzeria alla Strega na ulici ). Čáry máry tady provádějí denně od 12 do 15, resp od 19 do 22 hodin. Uvnitř je k dispozici i zahrádka a děti tady mají opravdu rádi a jsou na ně připravení.

5 tipů, co dělat s malými dětmi v Benátkách?
Pizzerka u Čarodějnice, Pizzeria alla Strega, je na dětské návštěvníky dobře připravená




 

Získejte slevu 15 dolarů na ubytování v Benátkách


Klikněte si pro svoji slevu 15 USD nebo vyzkoušejte tabulku a najděte si levné ubytování v Benátkách.
 
Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.