úterý 23. července 2019

Jak mniši v Benátkách závodili ve stavbě kostelů

Jak mniši v Benátkách závodili ve stavbě kostelů, basilica santi giovanni e paolo
V bazilice Santi Giovanni e Paolo je pochovaných 25 benátských dožat

Pantheon nemají jen v Římě nebo třeba Neapoli. Stojí i v Benátkách. Přezdívá se tak někdy gotické bazilice Santi Giovanni e Paolo. Její stavba trvala téměř dvě století. Je v ní pohřbeno 25 benátských dóžat a spousta významných vojevůdců. Najdete ji ve čtvrti Castello.

Když se mezi sebou přetahují dominikáni a františkáni


Baziliku, které místní říkají San Zanipolo, postavil řád dominikánů. Při průběžných dostavbách došlo k celkem velkému průšvihu. Hlavním cílem této církve bylo kázat pro co největší počet věřících. Chtěli tak mít druhý největší kostel v Benátkách.

Proč až druhý? Protože největší  budovy ve městě musely být jen ty státní. A největší z kostelů byla samozřejmě bazilika Svatého Marka.

Jak mniši v Benátkách závodili ve stavbě kostelů, basilica dei frari
Bazilika dei Frari má druhou nejvyšší zvonici v Benátkách

Háček byl ale v tom, že současně začali františkáni přestavovat baziliku Santa Marria Gloriosa dei Frari. A ti taky chtěli mít druhý největší chrám ve městě. Shodou okolností dost podobný. A tak se oba řády začaly mezi sebou trumfovat. Přistavěl jeden, druhý přistavěl o kousek výš...

Jak šalamounsky vyřešit průšvih?


Než tuto přetahovanou Benátky dokázaly zastavit, věž baziliky Frari, byla už druhá nejvyšší.  Ovšem stavba dominikánů už převyšovala některé státní budovy. Co teď s tím? Bourat kostel? Vyloučeno. Našlo se šalamounské řešení.

Protože v Santi Giovanni e Paolo během dostaveb už bylo pohřbeno pár dožat, radní města prohlásili, že jde vlastně o státní budovu a všichni byli náramně spokojení.

Vyčůraná historka a Leonardo da Vinci


Na náměstí, vedle baziliky stojí jezdecká socha muže, vojevůdce Bartolomea Colleoniho, ke které se váže jedna celkem dost vyčůraná historka. Mimochodem, na tvorbě sochy Bartolomea se podílel i slavný Leonardo da Vinci.

Jak mniši v Benátkách závodili ve stavbě kostelů, bartolomeo colleoni
Socha benátského vojevůdce, na které se měl podílet slavný Leonardo da Vinci

Poněkud jiného ražení, výrazně drsnějšího, je legenda o posvátné relikvii, za živa stažené kůži benátského generála Marcantonia Bragadina.

Získejte slevu 15 dolarů na ubytování v Benátkách

Klikněte si pro svoji slevu 15 USD nebo vyzkoušejte tabulku a najděte si levné ubytování v Benátkách.
 
Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.