úterý 11. června 2019

4 verze tajemné benátské legendy o ženské poctivosti

4 verze tajemné benátské legendy o ženské poctivosti, ponte de donna onesta, legenda, benátky
Starý most Ponte de Donna Onesta spojuje benátské čtvrti Dorsoduro a San Polo

Kousek od benátské univerzity Ca 'Foscari teče řeka Rio della Frescada. K ní vede ulice Calle de la Onesta, na kterou navazuje most Ponte de Donna Onesta. K jeho názvu se váže populární legenda o ženské poctivosti, která má ovšem 4 verze.

1. Jediná poctivá žena na světě


První verze vypráví o dvou mužích, kteří cestou diskutovali o čestnosti žen. Když přišli k mostu, tak ten, který ženám vůbec nevěřil, zvolal: "Víš, která jediná žena na světě, je poctivá? Tahle!" A ukázal na zeď domu před nimi, kde je nad oknem, bílá maska ženy. Od té doby se ulice i most nazývají Donna Onesta (onesta - poctivá, upřimná, čestná).

2. Lstivý mladík a cnostná manželka


Podle legendy žil nedaleko mostu mečíř se svoji mladou ženou. Byl velmi šikovný a o jeho meče a dýky jevili lidé velký zájem. Jeho žena byla krásná a nejeden muž se za ní na ulici otočil. To se stalo i mladíkovi z jedné bohaté benátské rodiny. Okamžitě se do ní zamiloval. Dlouho přemýšlel, jak se k ní dostat blíž. Pak dostal nápad.

4 verze tajemné benátské legendy o ženské poctivosti, ponte de donna onesta, legenda, benátky
Na domě, stojícím vedle mostu Donna Onesta, jen nad oknem umístěná ona pověstná maska


Nechal si u mečíře vyrobit malou dýku. Vždy si počkal, až nebude mistr v dílně a snažil se dostat ke své tajné lásce pod záminkou, zda už je výrobek hotový. Mladá žena ale nepodlehla jeho nástrahám a vždy mu odvětila, že dílo ještě není kompletní.

Jednoho dne už ale byla zbraň hotová. Žena nemaje další výmluvu pustila mladíka dovnitř. Ten zavřel dveře hned se na ni vrhl a znásilnil ji. Nešťastnice v slzách nad ztrátou své cti a v předtuše obrovské hanby popadla připravenou dýku na stole, a na místě si v zoufalství probodla srdce.

4 verze tajemné benátské legendy o ženské poctivosti, ponte de donna onesta, legenda, benátky
Detail masky na domě, která představuje "jedinou poctivou ženu na světě""

3. Alternativní verze cnostné manželky


Tento příběh je stejný jako předchozí, jen se liší závěrem. Poté, co mladý muž vstoupil do domu a chystal se zaútočit na mladou ženu, objevil se na scéně přítel mečíře. Když viděl co se děje, přiskočil k mladíkovi a bodl ho připravenou dýkou do zad. Ten pak s výkřikem utekl pryč.

4. Férová prostitutka


Poslední pověst vypraví o mladé prostitutce, která žila kousek od mostu. Podle lidí byla jednak velmi diskrétní a taky měla "nízké", (upřímné), dnes bychom řekli "férové" ;-) ceny.




Pravda? Legenda? Kdo ví?


Co z toho je pravda a co legenda? Kdo ví? Je na vás, který příběh se vám víc líbí a který si vyberete. Jisté ale je, že most s názvem Ponte de la Donna Onesta stojí na tomto místě již od roku 1566. Původně byl celý z kamene. V roce 1870 ho nahradil litinový, který na místě stojí až do dneška. 

Získejte slevu 15 dolarů na ubytování v Benátkách


Klikněte si pro svoji slevu 15 USD nebo vyzkoušejte tabulku a najděte si levné ubytování v Benátkách.
 
Booking.com