úterý 25. června 2019

Abyste neměli v Benátkách smůlu

Abyste neměli v Benátkách smůlu, calle zorzi, legenda, mor
V benátské čtvrti Castello je náměstíčko Corte Nova, které je opředeno legendami o zázracích

Dávejte si pozor, na co v Benátkách šlapete. A taky kudy chodíte. Ve městě je totiž spousta míst, jejichž průchodem na sebe přivoláváte neštěstí. Alespoň to tak říkají místní. Tak, ať nemáte smůlu nejen v Benátkách..

Lidé umírali po tisících


O tom, že žádný rodilý Benátčan neprojde mezi sloupy na Piazzetě Svatého Marka, jsem už psal dříve. Dnes se podíváme na zázračné a zároveň smolné místo v Calle Zorzi, která je kousek od prostopášného kostela San Lorenzo.

V roce 1630 řádil v Benátkách mor. Jeho obyvatelé umírali po tisících. Lidé se modlili k Bohu a prosili, aby to strašné pekloskončilo. Mezi nimi i dívka jménem Giovanna. Bydlela v Corte Nova a byla velmi zbožná.

Abyste neměli v Benátkách smůlu, calle zorzi, legenda, mor
Jeden ze vstupních portálů průchodu. Nápis upozorňuje na jednotlivé historické události


Zázračné zjevení Madony jako záchrana


Jednou v noci se jí zjevila ve snu Madona. Řekla jí, že pokud chce zastavit mor, musí se sousedy namalovat obrazy Svatého Rocha, Sebastiána, Justýny a její. Ty pak všechny dát na zdi do průchodu mezi Calle Zorzi a náměstíčkem Corte Nova.

Sousedé nelenili, namalovali obrazy a pověsili je do průchodu. Mor se dostal až na samou hranici náměstíčka, ale když narazil na sílu svatých obrazů, "padl na zem" a zbarvil jeden z kamenů na zemi do červena.

Abyste neměli v Benátkách smůlu, calle zorzi, legenda, mor
Červený kámen v průchodu, který přináší smůlu, když na něj šlápnete


Několikanásobný zázrak


Kouzlo? Náhoda? Kdo ví? Každopádně žádný z obyvatel Corte Nova se morem nenakazil. Ani tehdy, ani při pozdějších epidemiích. Síla obrazů zafungovala i při I. světové válce. V letech 1917 a 18 dopadly na Corte Nova bomby z německých letadel, ale všichni obyvatelé vyvázli, opět jako zázrakem, bez úhony.

Abyste neměli v Benátkách smůlu, calle zorzi, legenda, mor
Kazetový strop a obrazy svatých, s Madonou uprostřed, které chrání obyvatele Corte Nova před nepřízní osudu


Od těch dob si každý Benátčan dává velký pozor, aby na červený kámen nešlápl a neměl tak smůlu. Studenti z blízké školy, kteří dostali špatnou známku u zkoušek, by mohli vyprávět ;-)

Získejte slevu 15 dolarů na ubytování v Benátkách

 

Klikněte si pro svoji slevu 15 USD nebo vyzkoušejte tabulku a najděte si levné ubytování v Benátkách.
 
Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.