úterý 4. června 2019

Legenda o budíku staré benátské čarodějnice

Legenda o budíku staré benátské čarodějnice, la toletta,
Žlutý dům na rohu ulice Calle della Toletta. V červeném kruhu je budík staré čarodějnice

Benátčané rádi říkají, že u nich ve městě má každá ulice, každý dům i každý kámen své tajemství a legendu. Nejinak je tomu v okolí Rio Toletta, ve čtvrti Dorsoduro. Přečtěte si legendu budíku, staré benátské čarodějnici a o tom, jestli můžete dnes v noci klidně spát.

Proč je zavěšený budík na zdi uprostřed města?


Kolem Calle della Toletta denně procházejí tisíce turistů. Téměř nikdo z nich netuší, jaké tajemství mají nadosah. Je totiž celkem těžké ho najít. Musíte se pozorně dívat. A pak ho objevíte. Ne tajemství, ale budík. Zavěšený na zdi žlutého domu, který chrání kryt z plexiskla.

Jak se tam dostal a co tam dělá? Podle legendy ho tam dala stará, zlá čarodějnice, která v domě žila. Ručičky budíku oznamovaly čas, kdy babice prováděla svá kouzla. Když zemřela, dům zůstal dlouhou dobu prázdný. Nikdo v něm nechtěl bydlet.

Legenda o budíku staré benátské čarodějnice, la toletta,
Detail budíku. Dnes už v plexisklovém obalu


Když v domě straší


Postupem času se na legendu zapomnělo. Nový majitel nechal při opravě fasády budík odstranit. Během pár dní se ale začaly dít divné věci. V domě se ozývaly divné zvuky, čas od času záhadně mizely menší předměty a občas se přihodily drobné nehody.

Rodina, co v domě bydlela, už byla zoufalá. Nevěděla už kudy kam. Babička, která žila v sousedství se rozpomněla na starou legendu o čarodějnici a poradila jim, ať zkusí vrátit budík zpět na fasádu. Pán domu nelenil a hned druhý den ráno ho běžel koupit a obratem připevnil zpátky na zeď. A hle, nepříjemnosti ustaly.

Po dlouhých letech se situace opakovala jako přes kopírák. Nový majitel, nová rekonstrukce domu a sundání budíku. A opět nevysvětlitelné jevy. Pak jeho vrácení na své místo a následné uklidnění situace.




Stará čarodějnice nechce opustit svůj dům


Budík, který uvidíte na domě dnes, je už třetí. Poslední rekonstrukce proběhla v roce 2015. Nová doba si žádá nové činy, proto jsou hodiny v ochranném plexi obalu. Hlavní ale je, že tam jsou. Nikdo přece nechce dobrovolně pokoušet osud.

Prostě se zdá, že duše čarodějnice nechce opustit své starodávné obydlí a vzdát se času dalšího kouzla.

Co si z toho máme vzít my? Záleží na každém z nás, ale jedno se zdá jisté. Když budík visí na svém místě, místní říkají, že mají klidné spaní. A vy můžete o legendě zapřemýšlet hned vedle, v baru Alla Toletta nad šálkem dobré kávy.

Získejte slevu 15 dolarů na ubytování v Benátkách


Klikněte si pro svoji slevu 15 USD nebo vyzkoušejte tabulku a najděte si levné ubytování v Benátkách.
 
Booking.com


Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.