pátek 7. června 2019

Proč velké lodě hned tak nezmizí z Benátek?

Proč velké lodě hned tak nezmizí z Benátek?
Velká výletní loď v srdci Benátek, před náměstím Svatého Marka

Když tuto neděli ráno na kanálu Giudecca narazila velká výletní loď do menšího parníčku, okamžitě zazněly hlasy, že je nepředstavitelné, aby "Grandi Navi" dál projížděly Benátkami. Z italské vlády zní, že vjezd by se jim měl zakázat už do konce letošního června. Tak rychle to ale nebude. Jde totiž o peníze. O velké peníze.

4 hlavní hlavní problémy velkých lodí


Velké výletní lodě leží Benátčanům už dlouho v žaludku. Odpůrci se sdružují pod iniciativou "No Grandi Navi" a celkem často proti nim protestují. Například jen za první červnový víkend, kdy se stala výše popisovaná nehoda, přijelo do Benátek 11 těchto lodí. Ty do města doslova vychrlily na 40.000 lidí. Problémů s nimi spojených je několik.

Proč velké lodě hned tak nezmizí z Benátek?
No Grandi Navi, symbol odporu Benátčanů proti velkým lodím


Turisté se vždy vylodí jen na pár hodin. Ve skupinách proběhnou, tedy spíš ucpou, město a pak arrivederci Venezia. Večeři a noc už zase tráví na lodi při přesunu do další destinace. I když "navi" plují lagunou velmi pomalu, rázové vodní vlny narušují budovy kolem kanálu. Navíc průjezd takového kolosu má vliv na vodní živočichy v laguně a o kouři z komínů ani nemluvě.

Za vším hledej peníze


Proti tomu všemu ale stojí finance. V roce 2018 připlulo do města na laguně na 500 těchto velkých výletních lodí, které přivezly na 1.5 miliónu lidí. Business s nimi spojený dává práci více než 5 tisícům lidí. A ročně se v něm protočí kolem 6 miliardy korun.

Proč velké lodě hned tak nezmizí z Benátek?
Velká výletní loď proplouvá před benátským kostelem San Giorgio Maggiore


Proto odborové svazy opatrně říkají, že zájezdy jsou významným zdrojem příjmů a zaměstnanosti a je potřeba je bránit. Zároveň ale zdůrazňují, že se musí najít ta správná rovnováha mezi ekonomikou a obyvateli historického města.

Existují plány na to, že tyto obří plovoucí hotely zakotví ještě před ostrovem Lido a do města je budou dopravovat menší lodě. Má to ale háček. Chybí k tomu vybudovat potřebnou infrastrukturu. Za "pár" set miliónů euro. A tu Benátky do června opravdu postavit nestihnou. 

Získejte slevu 15 dolarů na ubytování v Benátkách


Klikněte si pro svoji slevu 15 USD nebo vyzkoušejte tabulku a najděte si levné ubytování v Benátkách.
  
Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.