středa 6. března 2019

Benátský karneval 2020, oficiální termín

Benátský karneval 2020, oficiální termín
Na Benátském karnevalu se fantazii meze nekladou

Nenechte si ujít Benátský karneval 2020! Prozkoumejte základní informace. Vyberte si termín a rezervujte hotel, dokud jsou příznivé ceny. Připravte se s předstihem. Benátský karneval 2020 už má oficiální termín.

V roce 2020 budou Velikonoce 12. dubna. Díky tomu karneval bude začínat o týden dříve než ten letošní. Potrvá od 8. do 25. února 2020. Bude tradičně zahrnovat tři víkendy. Podívejte se na na hlavní akce Benátského karnevalu 2020:

La Festa Veneziana (sobota 8. - neděle 9. února 2020)
 

První část:
Karneval vždy zahajuje vodní průvod, La Festa Veneziana sull´Acqua. Každoročně má dvě části. První začíná na Rio di Cannaregio v sobotu 8. února v 19 hodin. Opakování můžete vidět ve 21 hodin.

Vodní průvod Benátského karnevalu 2019 byl ve znamení dobývání Měsíce
Vodní průvod Benátského karnevalu 2019 byl ve znamení dobývání Měsíce


Jde o fantastickou šou. Hra světel a barev. Alegorické lodě. Za mě jde rozhodně o nejhezčí část karnevalu. Jen poslední dva roky je kapacita diváků omezená na 10.000 lidí.

Po zmatcích v roce 2017, byla ale letošní festa celkem v pohodě. Na druhou stranu letos organizátoři tajili termín sobotního průvodu téměř do poslední chvíle.

Druhá část:
V neděli 9. února je Festa Veneziana jiná. Delší, zúčastní se jí více lodí, ale je bez světelných efektů a se spoustou diváků. Koná se totiž dopoledne. Začíná se na Velkém kanále, u Punta della Dogana už v 10:30 hodin.

Nedělní Festa Veneziana (vodní průvod) na Benátském karnevalu je vždy plný lidí
Nedělní Festa Veneziana (vodní průvod) na Benátském karnevalu je vždy plný lidí

Vodní průvod pak pluje po Canal Grande přes Rialto až soše Jana Nepomuckého. U ní odbočí na Rio di Cannaregio. Po něm trasa vede až k mostu Ponte dei Tre Archi, kde končí.

Il Vo dell´Angelo (neděle 16. února 2020)


Let anděla. Ze zvonice Svatého Marka se na Piazza San Marco spustí po laně nejhezčí dívka karnevalu. Tou se pro rok 2020 stala 18letá Linda Pani. Tradice letu vznikla v polovině 16. století.

Mladý turecký akrobat nejprve vystoupal z lodi kotvící v Bacino San Marco po laně na zvonici Svatého Marka. Pak po druhém provaze sestoupil na galerii Dóžecího paláce, kde předal dar dóžeti.

Let anděla, Volo dell´Anagelo patří každoročně k vrcholům Benátského karnevalu
Let anděla, Volo dell´Anagelo patří každoročně k vrcholům Benátského karnevalu


Akce se setkala s velkým úspěchem a radní rozhodli, že se bude opakovat každý rok. Dostala jméno Svolo del Turco. Představení doznalo postupem času mnoha úprav. Nejvýraznější změna byla, že akrobat začal "létal" jen z věže k Dóžecímu paláci a dostal křídla. Odtud pochází i název Volo dell´Angelo.

Tragédie si vynutila zákaz


V roce 1750 však došlo k tragédii. Akrobat se při přehlídce zřítil mezi přihlížející dav. Na základě této tragické události byla akce ve stávající podobě zakázána. Člověka nahradila dřevěná holubice, která byla upevněná na laně. Tím se změnil i název na Volo della Colombina (Let holubice).

Tři hlavní změny za 10 let


Holubice vydržela až do roku 2001. Kdy se po laně začal spouštět opět člověk. Další změna přišla v roce 2009. Změnila se dráha letu. Ze zvonice směřovala už nikoliv k Palazzo Ducale, ale na náměstí Svatého Marka, k muzeu Correr.

Poslední změna proběhla v roce 2011. Jako "anděl" let poprvé absolvuje nejhezčí dívka předchozího karnevalu, které se říká Marie. Šou se vždy uskutečnila v pravé poledne. Výjimkou byl loňský a letošní rok, kdy z "bezpečnostních a organizačních důvodů" anděl letěl již v 11 hodin. Pro rok 2020 je let v programu od 12:00 hodin.

Il volo dell´Aquila (neděle 23. února 2020)


Let orla přichází vždy třetí karnevalovou neděli. Probíhá stejně jako Volo dell´Angelo. Jediný rozdíl je v tom, že místo nejhezčí dívky "letí" některá z hvězd italského sportu nebo showbusinessu. Stejně jako u Letu anděla, se poslední dva roky začínalo už v 11 hodin. Pro rok 2020 je začátek naplánovaný na 12:00 hodin.

Volo dell´Aquila, Let orla spojil Benátský karneval a olympijskou kandidaturu Milána  a Cortiny
Volo dell´Aquila, Let orla spojil Benátský karneval a olympijskou kandidaturu Milána  a Cortiny

Svolo del Leon (úterý 25. února 2020)


Vzlet lva je poslední akcí karnevalu. Vždy v úterý, přesně v 17 hodin, se z rukou 12 Marií, nejhezčích dívek karnevalu, vznese obrovská benátská vlajka, se lvem ve znaku. Ve chvíli, kdy se dotkne ochozu zvonice Svatého Marka, Benátský karneval oficiálně končí.

Nejhezčí dívky Benátského karnevalu sledujíc stoupající benátskou vlajku
Nejhezčí dívky Benátského karnevalu sledujíc stoupající benátskou vlajku



Vybrali jste některý z termínů? Nemůžete se rozhodnout? Tak vězte, že ty nejlepší party a noční akce, které neodmyslitelně ke karnevalu patří, jsou poslední poslední dva víkendy.


Na noční party v rybárně na Rialtu to během Benátského karnevalu vždy žije
Na noční party v rybárně na Rialtu to během Benátského karnevalu vždy žije

Jak se do Benátek dostat?


Nejlepší je použít letadlo. Letenky se v době karnevalu dají s trochou štěstím pořídit za cca 800 - 1.000 Kč za zpáteční let. Cesta z letiště do centra Benátek je snadná. Podle mého návodu to zvládne i vaše babička.

Zimní letové řády na rok 2020 v tuto chvíle samozřejmě ještě nejsou k dispozici. Dnes do Benátek létají z Prahy čtyři společnosti. Ryanair, easyJet a ČSA. 

Další možností je auto. Pokud zvolíte tuto možnost, neparkujte přímo v Benátkách, ale využijte hlídané parkování na kraji Benátek. Zaplatíte totiž jen od 5 € za 24 hodin. Ve městě, na PIazzale Roma dáte v garážích za celodenní parkování 28 €.

Nejlevnější celodenní parkování v Benátkách pořídíte za 4.50 € na 24 hodin
Nejlevnější celodenní parkování v Benátkách pořídíte za 4.50 € na 24 hodin


Zbývající možnosti - autobus nebo vlak moc nedoporučuji. Dlouhá cesta resp. u vlaku se k délce ještě přidává minimálně jeden přestup.


Najděte si levné ubytování v Benátkách. Vyzkoušejte!

 

Booking.com

4 komentáře:

  1. Vstupné do města se platí až od léta 2020? Je to pravda?

    OdpovědětVymazat
  2. Karneval se odehrává pouze o víkendu, nebo je možné jej zažít v týdnu mezi probíhajícími víkendy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny hlavní akce jsou jen o víkendech. Během týdne je jich výrazně méně, stejně tak masek v ulicích. O víkendech je ale ve městě mraky lidí, ikdyž tento víkend (7.-9.2020) je v Benátkách o cca 30 % lidí míň než jiné roky.

      Vymazat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.