úterý 19. března 2019

Hrůzostrašná legenda o ďáblovi a mostu Rialto

Hrůzostrašná legenda o ďáblovi a mostu Rialto
Ponte di Rialto patří mezi nejznámější benátské romantické stavby. Legenda o něm je však poněkud drsná

Most Rialto (Ponte di Rialto) je nejznámější, ne však nejpopulárnější, benátský most. Ještě v roce 1854 to bylo jediné přemostění přes Velký kanál. Byť působí velmi romanticky, tak jeho stavbu doprovází hrůzostrašná ďábelská legenda.

Chyba nebo prokletí?


Mladý a ambiciózní stavbyvedoucí Sebastiano si už zoufal. "To přece není možné!" Pořád se mu nedařilo překlenout mostem Velký kanál. Každý den ráno, když dělníci přišli na stavbu, našli most zhroucený.

Sebastiano už nevěděl kudy kam. Přemýšlel, jestli není chyba ve výpočtech, jestli oblouk není moc velký a neunese tak váhu kamenů nebo snad jde o prokletí? Jednoho dne si ale uvědomil, že most se zřítí vždy v noci. Schoval se tedy jednou večer na břehu a čekal co se bude dít.

Most nikdy nepostavíš, pokud já nebudu chtít!


Kolem půlnoci se stavba rozkývala jako by se do ní opřela vichřice. Most se třikrát silně zavlnil a s rachotem se zřítil do vln kanálu. Sebastiano neveřil svým očím. V tom se za ním ozval chladný ďábelský smích. Otočil se a uviděl za sebou stát postavu zahalenou v černém plášti.

"Most nikdy nepostavíš, pokud já nebudu chtít!", pronesl neznámý, ve kterém Seb poznal samotného ďábla. Mladíkova ctižádostivost byla silnější než strach. "Co musím udělat, abych most dokončil?", zeptal se ho. "První živá duše, která přejde hotový most, bude má! Souhlasíš?"

Hrůzostrašná legenda o ďáblovi a mostu Rialto
Noční atmosféra na mostě Ponte di Rialto působí tajemně


Jak podvést ďábla?


Sebastiano hnán touhou po úspěchu souhlasil. Od té noci stavba mostu pokračovala už velmi rychle. Ďábel povolal k dílu i své pomocníky. Za krátký čas byl most téměř hotový. Pevný, bezpečný. Mladý stavbyvedoucí jen zářil.

Těsně před tím, než démon zmizel, připomněl Sebovi jeho slib. Krve by se v něm tu chvíli nedořezal. Začal horečně přemýšlet. Dostal nápad. Ve svém slibu přece neřekl, jestli půjde o člověka nebo zvíře. Rozhodl se, že na most jako první živou duši pošle kohouta.

Krutý ďáblův trest


Ďábel se však o jeho lsti dozvěděl. Přestrojil se za stavebního dělníka a vydal k Sebastianovi domů. Za jeho těhotnou ženou Chiarou. Řekl jí, že manžel má na stavbě važný problém, nehodu. Mladá žena, celá vyděšená, okamžitě vyrazila na stavbu mostu.

Když dorazila k Velkému kanálu, uviděla Sebastiana na druhém břehu v hloučku dělníků. Rozběhla se přes právě postavený most k němu. Když ji Seb uviděl, bylo již pozdě. Marně na ni volal, ať se zastaví. Chiara přeběhla most a když se dotkla oběma nohama druhého břehu zhroutila se a zemřela.

Hrůzostrašná legenda o ďáblovi a mostu Rialto
Most Rialto je častým námětem malířů a umělců


Ďábelský smích se rozlehl v tu chvíli po okolí. Démon slavil své vítězství. Vzal si první duši, která překročila most. Navíc přísně potrestal Sebastiana tím, že si vzal i duši jeho nenarozeného dítěte.

Bloudící duch nenarozeného dítěte


Od toho dne se na mostě i pod ním začal potulovat duch nenarozeného dítěte. Mnozí lidé za nocí slyšeli truchlivý pláč nebo kýchání. Znajíce příběh o ďáblovi a mostě, po takových zvucích zrychlili svůj krok nebo začali usilovně veslovat, aby se dostali pryč z dosahu Ponte di Rialto.

Jedné temné noci se starý gondolier vracel z práce domů. Když projížděl pod mostem, uslyšel kýchnutí. "Salve" (na zdravi"), řekl automaticky. "Grazie" (děkuji), odpověděl mu dětský hlas. Salve bylo to kouzelné slovo, které umožnilo duši onoho nenarozeného dítěte zlomit prokletí, a vydat se do nebe...

Hrůzostrašná legenda o ďáblovi a mostu Rialto
Návrh Rialta podle Andrea Paladia, jednoho z nejznámější architektů své doby. Byl moc drahý. Přednost dostal Antonio da Ponte, který postavil most takový, jak ho známe dnes



Smůla nebo prokletí Rialtských mostů?


Rialtské mosty vždycky provázela tak trochu smůla. Nebo to bylo prokletí? Kdo ví? Faktem ale je, že první most byl plovoucí, postavený z gondol. Moc dlouho nevydržel. Druhý postavili ze dřeva: Shořel. Zapálili ho povstalci. Třetí byl konstruovaný jako padací. Ten pro změnu spadl. Přetížili ho lidé, když sledovali vodní průvod.

Po všech těch peripetiích se Benátky rozhodly postavit most kamenný. Soutěž na jeho stavbu vyhrál architekt a stavitel s příznačným jménem Antonio da Ponte (slovo ponte znamená v italštině most). Most se stavěl téměř 30 let. Bez nějakých změn a zásadních vydržel až do dnešních dnů.

Vyzkoušejte levné ubytování v Benátkách



Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.