úterý 12. března 2019

Zmizí nejstarší kavárna na světe z Benátek?

Zmizí nejstarší kavárna na světe z Benátek?
Caffé Florian je nejstarší fungující kavárna na světě. Za dva roky už to ale nemusí platit

Nejstarší fungující kavárna na světe, Caffé Florian, stojí v samém srdci Benátek. Otázka je, jak dlouho ještě. Několika benátským symbolům, které jsou na náměstí Piazza San Marco, totiž hrozí dražba a následné nucené vystěhování. Co je důvodem, že může zmizet nejstarší kavárna na světě z Benátek?

Místa kam chodila Liz Taylorová, monacká kněžna nebo Casanova


Z náměstí může zmizet nejen Caffe Florian, která tam stojí od roku 1720 a kam chodil na "lov" už Casanova, ale dalších 7 ikonických obchodů. Mezi nimi třeba klenotnictví Nardi, kde si šperky kupovaly takové celebrity jako třeba holywoodská hvězda Elizabeth Taylor nebo monacká kněžna Grace Kelly.

Zmizí nejstarší kavárna na světe z Benátek?


Stejně tak může náměstí přijít o legendární benátskou gelaterii Todaro, ikonický obchod se sklem Bottega dell'Arte nebo další proslavenou kavárnu Gran Caffe Chioggia.

Cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly


Jak už to tak chodí, cesta do pekla bývá dlážděná dobrými úmysly. V tomto případě si ji vydláždil sám italský stát. Tomu patří v jižní části náměstí většina obchodních jednotek, v nichž sídlí i oněch 8 historických provozoven. Některé z nich už po staletí.

Zmizí nejstarší kavárna na světe z Benátek?
Gran Caffé Chioggia je na piazzettě Svatého Marka už přes 200 let


V Itálii platí od roku 2005 zákon, který vyžaduje, aby se každých 6 let konala veřejná dražba na pronájem státního majetku. Obálkovou metodou, kde je jediným kritériem cena.

Díky veřejně vyhlášené dražbě, si tak historické prostory může pronajmou doslova kdokoliv, kdo má dost peněz a výnos pro stát bude co nejvyšší. V pronajatých jednotkách samozřejmě nemusí nový nájemce zachovat předchozí typ prodeje.

Některých prostor se dražba nájmu týká už letos, Caffé Florian má ještě "čas" do roku 2021.

Nájem na San Marco za 1.300.000 Kč. Měsíčně!


A že se hraje celkem o dost vysoké sumy. V roce 2018 byla dražební základna pro 110 metrů čtverečních necelých 24.200 € (630.000 Kč) měsíčně. Roční příjem státu tak činil ze všech prostor zhruba 1.500.000 €.

Zmizí nejstarší kavárna na světe z Benátek?
Za dva roky si už v kavárně Florian možná nedáte na baru vůbec nic


Že tento způsob pronájmu "funguje", už zjistil majitel malého historického Caffé Todobar. Jeho rodina provozovala kavárnu na náměstí 67 let. Ovšem v dražbě, která se konala loni, se nabídka pronájmu vyšplhala na 50.000 € (1.300.000 Kč) měsíčně! To ho definitivně "přesvědčilo", aby nájemní smlouvu od 1. prosince 2018 už neprodloužil.

Jestli dopadne výše zmiňovaných 8 obchodů stejně se uvidí. Informace o možnosti, že by z města na laguně zmizel další kus benátské tradice vyvolala dost velkou bouři nevole místních obyvatel.

Levné ubytování v Benátkách

 

Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.