úterý 26. března 2019

Omrkněte starý kriminál uprostřed Benátek

Omrkněte starý kriminál uprostřed Benátek
Přízemí Palazzo Camerlenghi sloužilo v dobách Benátské republiky jako vězení

Každý, kdo byl v Benátkách, tak určitě navštívil jeden ze symbolů města, most Rialto. Téměř nikdo však neví, že v jeho těsné blízkosti, tedy prakticky uprostřed Benátek, se nacházel kriminál.

Zákony republiky je potřeba dodržovat!


La Serenissima (Benátská republika) si potrpěla na to, jak dát lidem vědět, že její zákony a nařízení je potřeba dodržovat. Vyprávět by o tom mohli vězni, kteří čekali na svoji popravu na náměstí Svatého Marka. 

Popraviště totiž stálo tak, aby odsouzení viděli na hodiny Torre dell´Orologio. Popravy začínaly pokaždé v pravé poledne. Odsouzené postavili na popraviště vždy za "pět dvanáct" a to čelem k hodinám. Ti tak sledovali, jak jim ubíhá posledních pět minut jejich života.

Odstrašující příklad


Podobně odstrašující funkci mělo vězení na Rialtu. Těsně vedle mostu Ponte di Rialto dodnes stojí Palazzo Camerlenghi. Třípatrová výstavní budova z istrijského mramoru. Podíváte-li se pozorněji, všimnete si, že přízemí, směrem k Velkému kanálu, je obyčejné. Navíc má v oknech mohutné mříže

Právě tady bylo dříve vězení pro ty, kteří neplatili státu daně. Vymyšlené to bylo dobře. Oblast Rialta byla vždy centrem obchodu Benátek a tak plná lidí. Většina obchodníků chodila právě přes most kolem paláce.

Omrkněte starý kriminál uprostřed Benátek
Budova Pallazo Camerlenghi, která leží v těsné blízkosti mostu Rialto, má nepravidelný, 5 boký tvar


Přes mříže mohli všichni vidět, jak dopadne každý, kdo nerespektuje zákony republiky. A aby to bylo jasné úplně každému, tak kolem vězení nechali uzoučké nábřeží, které pojmenovali Fondamenta de la Preson (Vězeňské nábřeží).

Jediná budova s 5 výhledy na Velký kanál


Camerlenghi měli v dobách benátské republiky na starosti výběr daní a jejich následné přerozdělování. Byli zodpovědní hlavně za banchi da scritta, což byly speciální registry, do kterých se zaznamenávaly všechny "odchozí a příchozí" obchodní transakce v Benátkách. 

Je to jediná budova v Benátkách, z jejichž všech stran, (kterých má celkem 5), můžete vidět vody Velkého kanálu. Byť palác prošel v posledních letech nákladnou rekonstrukcí, tak budova není v současnosti přístupná veřejnosti, neboť v ní sídlí účetní dvůr. 


Levné ubytování v Benátkách. Vyzkoušejte a srovnávejte!


Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.