úterý 15. září 2015

Píseň "O sole mio" není o Benátkách

Benátská romantika

 

Plujete gondolou se svým partnerem po sluncem zalitém Velkém kanálu. Užíváte si romantiku a gondoliér vám k tomu zpívá píseň O sole mio. Jedna z typických benátských scén. Má to však háček. Spíše dva.

Východ slunce v nad Černým mořem

 

Píseň která jako jedna ze tří neodmyslitelně patří k benátským gondolám a gondoliérům. Při tom ale není vůbec o Benátkách. Jde o starou neapolskou píseň, kterou složil na přelomu předminulého století Eduardo di Capua. Skladatel píseň napsal při svém pobytu v ruské Oděse. Inspirací k ní mu byl překrásný východ slunce nad Černým mořem.

Text je v neapolštině a správný překlad znamená Moje slunce. V písni se zpívá o tom, že východ slunce je nádherný, ale slunce ve tváři jeho milované je ještě krásnější. Píseň brzy slavila úspěchy po celém světě a v podstatě zlidověla. Podobně jako se to stalo třeba písni Volare, cantare (Di pinto di Blu) nebo Ciao, Ciao bambina (Piove).

Za zpěv si připlatíte

 

Tím druhým háčkem je to, že gondoliéři už dnes zpívat nechtějí. A pokud už je ke zpívání přesvědčíte, tak si od vás za to nechají zaplatit. A to dost. Cena za cca 2-3 minuty zpěvu se odvíjí od vašich vyjednávacích schopností. Obvykle ale počítejte tak s 20 €, ale suma může být klidně i 50 €.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.