neděle 13. září 2015

Do Benátek tramvají

Do Benátek tramvají. Konečná stanice tramvaje na benátském náměstí Piazzale Roma
Ve středu 16. září dorazí na benátské náměstí Piazzale Roma tramvaj. Půjde o novou linku, která bude spojovat pevninské Mestre s centrem Benátek. Cena za 75 minutovou jízdenku bude 1,50 €, za 100 minutovou 2 €. Pro turisty uvažující o levnějším ubytování v Mestre, to bude vítaná možnost dopravy do Benátek.


Nejde o úplně klasickou tramvaj, tak jak ji známe třeba u nás. Tramvaj má gumové kola a místo dvou kolejnic má jen jednu vodící lištu uprostřed vozovky.


Informace o nové lince najdete zde (ITA).

Cesta do do Benátek tramvají, je tak vlastně poslední způsob hromadné dopravy, který Benátky ještě neměly. Shrňme si, jak se do Benátek člověk může či mohl dostat.

Auto

Asi nejčastější dopravní prostředek je auto. Přijedete-li ráno dostatečně brzy, můžete zaparkovat přímo na Piazzale Roma. Nevýhodou jsou vysoké poplatky za parkování.

Autobusy

Tady jsou možnosti tři.
Veřejná doprava. Tu provozuje místní dopravní podnik (actv.it). Autobusy jezdící z Mestre a blízkého okolí vás na Piazzale Roma dovezou za 1,50 €.  

Autobusy z letišť. Benátky "mají" dvě letiště. V Trevisu a v Mestre (letiště Marco Polo). Z obou jezdí přímé autobusy na Piazzale Roma. Z Trevisa za 12 € a z Marca Pola za 8 €. 

Zájezdové autobusy. Ty však nesmí zajíždět na Piazzale Roma. Jsou směřovány na velkokapacitní parkoviště Tronchetto na kraji Benátek.
Autobus linky číslo 5 (aerobus) jezdící za 8 € mezi letištěm Marco Polo a Piazalle Roma

Vlaky

Ideální, levné a rychlé spojení. Vlaky sice nekončí přímo na Piazzale Roma, ale cca 300 vedle na vlakovém nádraží Santa Lucia. Jízdenka do Mestre vás bude stát opět 1,50 €. Pro cestu vlakem do blízkého okolí počítejte s částkou cca 2,50-3,30 €.

Loď

Loď je nejtypičtější dopravní prostředek města. Dopravu po městě lodí můžete volit ze tří způsobů.
Vodní autobus, tzv. vaporetto. Ty městské jsou od společnosti actv a soukromé od společnosti Alilaguna. Pozor. U každé společnosti platí jiný typ jízdenek. Cena jízdenky je od 7,50 € za 75 minut.  

Vodní taxi, tzv. motoscafo. Rychlé spojení, dovezou vás až k vašemu hotelu. Nevýhodou je vysoká cena, cca 100 €. 

Gondoly. Symbol města. Pro dopravu po městě se ale moc nehodí. Jsou určeny v drtivé většině pro turisty. Místní je v podstatě nevyužívají. Protože 35 minutová projížďka stojí 80 €, po 19. hodině již 100 €. Místní využívají spíše gondoly zvané traghetti. Ty fungují na 8 místech Velkého kanálu jako přívoz. Jízda traghettem stojí 2 €. 

Velké výletní lodě. Ty kotví v přístavu Tronchetto. Na Piazzale Roma vás dopraví za 1,50 € nadzemní lanovka People Mover. 
Velká výletní loď proplouvá srdcem Benátek, mezi Piazzale San Marco a ostrovem San Giorgio Maggiore

Trolejbus

Ve 30. letech minulého století mělo město trolejbusovou linku, která spojovala Benátky s Mestre. Linka končila na náměstí Piazzale Roma a fungovala 55 let. Zrušena byla v září roku 1968.
Trolejbus na konečné stanici na Piazzale Roma ve 30. letech minulého století

Tramvaj

Novinka, která na měsíc přesně, po 47 letech, naváže na trolejbusovou dopravu. Doufejme, že tramvaj vydrží jezdit déle, než těch výše zmíněných 55 let u trolejbusů. 

Ostatní možnosti

Abych byl důsledný, tak samozřejmě existuje možnost dorazit do města z pevniny po svých. Stačí překonat pěšky most Ponte della Libertá, který spojuje Benátky s pevninou. Cesta trvá asi 20 minut, ale moc velký zážitek to není.

Taky se dá do Benátek dostat letadlem, ale to už kombinujeme let s dopravou autobusem či lodí. Letadla totiž přistávají buď v Trevisu (Wizzair) nebo v Mestre na letišti Marco Polo (Volotea, easJet a ČSA) a to už je zase jiný příběh.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.