středa 9. září 2015

Když za La Serenissimy stávkovaly prostitutky

Každá 5. žena byla prostitutka

 

V 15. a 16. století, v době Benátské republiky La Serenissimy, žily Benátky velmi volnomyšlenkářským životem. Díky tomu, mimo jiné, kvetla ve městě prostituce. Vždyť v té době připadlo na 150 000 obyvatel Benátek přes 11.500 prostitutek. Pokud odečteme muže, děti a seniory, tak čistě matematicky dojdeme k tomu, že každá 5. žena ve městě byla kurtizána.
 

Generální stávka

 

Dalo by se říci, že to byl pro pány takový malý ráj na zemi. Jednak měli velký výběr a ještě k tomu konkurence tlačila ceny za "služby" dolů. Až jednoho dne dámám došla trpělivost a vyhlásily něco jako generální stávku. Historické prameny nehovoří o tom, zda při tom také založily i odbory. Jisté ale je, že vyrazily demonstrovat za lepší pracovní podmínky na náměstí Svatého Marka, přímo pod okna Dóžecího paláce.

La Serenissima moudře rozhodla

 

A věřte, nevěřte, výsledek se dostavil. La Serenissima moudře rozhodla, že přesune 1.000 kurtizán do blízkého Mestre a propustí všechny prostitutky, kteří působily ve městě méně než dva roky. Výsledkem této "ekonomické operace" bylo, že ceny "služeb" rázem povyskočily a ráj na zemi byl fuč.

Daně si rozvracet nedáme

 

Pokud vás zarazilo, jak mohla republika propustit prostitutky, tak vězte, že v té době La Serenissima držela nejstarší řemeslo pevně v rukou. Prostitutky měly pro svoji "práci" vyhrazenou oblast v okolí dnešního náměstí Campo di San Silvestri, kde měly od města i ubytování. Řídily se pevně stanovenými pravidly a hlavně, hlavně platily daně. A Jak známo, daně si rozvracet nedáme, že.

Bylo tedy v zájmu samotných Benátek, aby daně neklesaly. Daně si přece rozvracet nedáme, že. A příjem z nich byl zřejmě slušný, neboť pomohl financovat rozšíření komplexu loděnic Arsenalu na začátku 16. století. 

Více o historii prostituce v Benátkách najdete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.