čtvrtek 18. června 2015

Víte, že voda z fontán v Benátkách je pitná?

V Benátkách je více než 100 veřejných fontán či fontánek. Jsou rozesety po celém městě. A co je podstatné, voda v nich je pitná. Je to totiž stejná voda, která teče z kohoutků benátských domácností. 

Ptáte se proč? Jednak je to v Itálii celkem běžné a druhak Benátky se tímto způsobem snaží bojovat proti záplavě plastových lahví, které denně zůstávají po návštěvnících města. 

Nejvíce fontán je ve čtvrti Dorsoduro, kde jich můžete napočítat na dvacet a nejméně ve čtvrti San Marco, kde jsou jen čtyři. Téměř vždy najdete fontánu na nějakém větším náměstí, kde dříve sloužila či dodnes slouží obchodníkům k omývaní jejich zboží.

Nemusíte tak kupovat předraženou vodu u pouličních obchodníků, kteří prodávají půl litrovou láhev i za 2 € nebo s sebou tahat pro změnu těžkou 1,5 litrovou láhev. Stačí si vzít půl litrovou petku, a tu na toulkách městem jen doplňovat.

Osobně jsem již mnohokrát fontány využil nejen v Benátkách ale i v Římě, Miláně, Bergamu, Cinque Terre .... a nutno podotknout, že vždy bez jakýchkoliv potíží ;-) 

Mapa fontán zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.