sobota 6. června 2015

Jak nakupovat v Benátkách.

V Benátkách máte v podstatě pět druhů "obchodů" kde můžete utratit své peníze, pokud si chcete přivézt něco na památku

Tím prvním "obchodem" jsou pouliční prodejci. Jejich "obchod" tvoří většinou plachta rozložená na zemi, kterou umí bleskově sbalit a to včetně zboží na ní. Jsou většinou mimoevropského původu a vyznačují se tím, že umí velmi rychle utíkat. Prodají vám vše. Od "selfie" držáků na mobil, přes hračky pro děti, zrní pro holuby na San Marco, deštníky pokud zrovna prší a samozřejmě falešné značkové kabelky. Nutno podotknout, že takový prodej je nelegální. V případě, že budete přistižení při nákupu u těchto prodejců policií, hrozí vám pokuta až 500 €

Druhým typem jsou turistické obchody či stánky. Najdete je všude na světě v turistických destinacích. Vyznačují se v podstatě stejnými suvenýry jako jsou magnetky, zvonečky, pohlednice, trička, šály atd. Ty benátské se liší tím, že mají navíc různé typy karnevalových masek a "benatského" skla. Co se týče původu zboží, tak 99% sortimentu v těchto obchodech je Made in China

Třetím typem jsou "běžné" obchody, ve většině případů s módou. Najdete zde vedle sebe jak světové řetězce typu H&M, Baťa, tak spoustu menších italských obchodů s oblečením či kabelkami. V poslední době ty italské obchody vytlačují čínské. Poznáte je snadno. Vždy sedí uvnitř asijský prodejce a sortiment obchodů je stejný. Kabelky jsou vždy hodně barevné a jsou stejně jako boty s nápisem "Made in Italy".

Čtvrtým typem jsou luxusní obchody světových značek jako Louis Vuitton, Prada, Gucci atd., které jsou soustředěny kolem náměstí Svatého Marka.

Posledním typem jsou "řemeslné obchody". Většinou je najdete stranou hlavních turistických tras. Nejvíce je jich ve čtvrti Dorsoduro. Obchody provozují většinou místní řemeslnící či umělci. Pokud tedy chcete originální dárek či suvenýr, hledejte právě tento typ obchodů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.