sobota 18. května 2019

Náměstí Svatého Marka bude dnes 20 cm pod vodou

Náměstí Svatého Marka bude dnes pod vodou, acqua alta,
Vysoká voda se objevuje v Benátkách během května zřídka

Do Benátek dnes dorazí acqua alta (vysoká voda). Ve 23 hodin dosáhne hladina moře 110 centimetrů, což znamená, že náměstí Svatého Marka bude celé pod vodou. V květnu jde o poměrně vzácný jev.

Na náměstí Svatého Marka bude dnes 20 cm vody


Sledování hladiny se provádí ve městě od roku 1872. Do takové výše vystoupalo moře v květnu za celou historii měření jen čtyřikrát. Co znamená, když hladina dosáhne 110 centimetrů? Třeba to, že na Piazza San Marco bude cca 20 centimetrů vody. Náměstí je vždycky zaplavené jako první, protože jde o nejníže položené místo v Benátkách.

Nejhorší záplavy v roce 1966


Normální výška hladiny je 70-90 centimetrů. Těch 20 centimetrů navíc znamená, že moře zaplaví zhruba 12 % města. Benátčané jsou ale na něco takového zvyklí. Už po tisíciletí. Výjimku tvořily dramatické záplavy v roce 1966, kdy hladina dosáhla rekordních 194 centimetrů a ve městě přestala fungovat veškerá infrastruktura.

Náměstí Svatého Marka bude dnes pod vodou, acqua alta, vysoká voda
Problém acqua alta řeší pro turisty "gumáčky", které koupíte u pouličních prodejců



Sefíčko na San Marco? No, jak myslíte...


Co to znamená pro vás? Přes den bude vyšší voda ve městě málo. Tam kde ji magistrát očekává, nechá instalovat vyvýšené chodníčky. No a v místech kde nebudou, tak pro ně si pořiďte slušivé gumáčky. Stojí cca 10 €. Mají je téměř všichni pouliční prodejci. Jen počítejte s tím, že jak se zvyšuje hladina moře, tak úměrně tomu rostou i jejich ceny.

Jo, a kdyby se vás napadlo, že si pořídíte selfíčko, jak se couráte po náměstí Svatého Marka, bosí a po kotníky ve vodě... No, jak myslíte, ale vězte, že Benátky nemají kanalizaci ;-)

Najděte si levné ubytování v Benátkách

 

Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.