úterý 21. května 2019

Získejte kousek vymírající benátská tradice

Získejte kousek vymírající benátská tradice, burano, krajky, merletto, tradice
Ostrov Burano je známý nejen svými barevnými domečky, ale ruční výrobou pravé benátské krajky

Benátská krajka je ve světě stejný pojem, jako benátské sklo. Má staletou tradici. Benátskou krajkou se zdobil lecjaký evropský královský dvůr, včetně toho francouzského. A právě tato prastará tradice pomalu umírá. Získejte kousek vymírající benátská tradice, dokud to ještě jde.

Rafinovaná ruční práce


Domovem benátské krajky (merletto) je ostrov Burano. Dříve to byl jeden z hlavních zdrojů obživy místních žen. Tajemství výroby se dědilo z generace na generaci a žárlivé střežilo. Mladé dívky se chodily učit tomuto náročnému umění do školy (Scuola merletti), která stála na hlavním náměstí městečka. Dnes je v ní muzeum krajky (Museo del Merletto).

Doba se ale mění. Od šedesátých let minulého století zájem dívek o toto náročné řemeslo upadá. Důvodem je jeho náročnost, zavádění vyspělé techniky do výroby a v neposlední řadě levná práce "Made in China".

Získejte kousek vymírající benátská tradice, burano, krajky, merletto, tradice
Náročné ruční výrobě krajek se na ostrově Burano věnuje už jen posledních pár žen.


Místo zasvěcené krajkám. Už po generace


Výsledkem je, že dnes se ruční výrobou krajek zabývá na ostrově posledních pár starších žen. Navštivte místo, které patří krajkám už několik generací. Obchod La Perla Gallery. Zelený dům na hlavní buranské ulici Via San Martino.

Patří už po generace rodině Bon, která uchovává tradici benátské krajky. Uvnitř najdete stovky krajek. Od ubrusů přes záclony až po kapesníčky. Vše vyráběné ručně. S jehlou, nití, talentem a láskou. O tom, že to rodina dělá dobře, svědčí dlouhý seznam světových celebrit, které si jejich výrobky tady už koupily.

Originální dárek nebo suvenýr


Pořiďte si při návštěvě Burana kousek benátské tradice. Ručně vyšívaný kapesníček s monogramem může být skvělým a originálním dárkem nebo suvenýrem z vaší cesty do Benátek. Ceny se nebojte. Nezruinuje vás. Pohybuje se kolem 10 €.

Najděte si levné ubytování v Benátkách

 

Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.