úterý 14. května 2019

Legenda o zvonici, která nemá ráda mrtvé

Zvonice, která nechce zabíjet, santi apostoli, legenda, benátky
Kostel Santi Apostoli patří k nejstarším v Benátkách

Benátský kostel Santi Apostoli patří k nejstarším ve městě. Kromě několika zajímavostí se k němu váží i dva tajemné příběhy o štěstí v neštěstí. Příběhy, které říkají, že jeho majestátní zvonice nemá ráda mrtvé.

Bylo pošmourno, chladno a drobně pršelo


Ten podzimní den roku 1673 si kněz si Domenico Longo, zvaný Bachetin, pamatoval až do své smrti. Od rána bylo pošmourno, chladno a drobně pršelo. V takovém počasí se Domenicovi vůbec na zvonici kostela Santi Apostoli vůbec nechtělo. Jenže po noční bouři bylo potřeba zkontrolovat zvonici.

Povinnost je povinnost, povzdychl si kněz, a vydal se pomalu po schodech vzhůru. Na věži bylo vše v pořádku. Jen na její římse, přímo nad hodinami, se třepotal kus látky. To se občas stávalo. Aby se k němu Domenico dostal, musel vždycky přelézt zábradlí. Dělal to k smrti nerad. V sutaně to bylo nebezpečné a taky už nebyl žádný mladík.

Zvonice, která nechce zabíjet, santi apostoli, legenda, benátky
Zvonice kostela Santi Apostoli je vidět z celých Benátek. Za hezkého počasí jsou za ní na horizontu vidět vrcholky Dolomitů.


Štěstí v neštěstí


Nicméně na římsu se dostal bez problémů. Popošel opatrně par kroků. Přidržujíc se pravou rukou zábradlí, se sehnul pro onen třepotající se kus látky. Ještě krok a bude bude to. V tom mu po mokré římse podklouzla noha. Domenico se snažil udržet pravou rukou římsy, ale na mokrém kameni neměl šanci. Se zoufalým výkřikem začal padat dolů...

... a pak to přišlo. Štěstí v neštěstí. Díky sutaně se zamotal do hodin. Jeho křik uslyšeli lidé na náměstí. Těm se pak pomocí provazů podařilo nešťastníka vyprostit a zachránit mu život.



Historie se opakuje o 100 let později


Téměř přesně o století později se odehrál podobný příběh. Jistý Meneghetto tehdy šéfoval dělníkům při opravě věže. Jednoho dne v podvečer, když kontroloval práci dělníků, tak při chůzi po vnější římse zvonice uklouzl.

A opět měl štěstí v neštěstí. Bundou, kterou měl na sobě, se při pádu zachytil o tyč, která při opravě trčela ze zdi. A stejně jako kněze i jeho zachránili lidé z náměstí pomocí lan a provazů.

Kostel Chiesa dei Santi Apostoli najdete na konci ulice Strada Nuova (viz mapka výše). Na věž je z bezpečnostních důvodů vstup zakázaný, ale do interiéru kostela se podívat můžete.


Jak na levné ubytování v Benátkách? Vyzkoušejte

 

Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.