čtvrtek 9. května 2019

Co mají společného Andrea Bocelli a letošní symbol Benátek?

Co mají společného Andrea Bocelli a letošní symbol Benátek?
Building Bridges, šest párů rukou od Lorenza Quinna, které se nepochybně stanou symbolem letošních Benátek

Včera začal v Benátkách 58. ročník Biennale. Zatím jde o "pre-opening", to znamená, že expozice jsou otevřené jen pro pozvané hosty a média. Pro veřejnost se brány otevřou v sobotu 11. května. Expozice, která bude letos nepochybně symbolem Benátek, se jmenuje "Building Bridges". Své o tom ví i zpěvák Andrea Bocelli.

Nejfotografovanější dílo na světě


Pamatujete? Před dvěma lety se ikonou města staly ruce, které trčíc z vod Velkého kanálu "podpíraly" hotel Ca´ Sagredo. Skulptura měla název "Support" a autorem byl světoznámý italský umělec Lorenzo Quinn.

Co mají společného Andrea Bocelli a letošní symbol Benátek?
Biennale 2017 a nejfotografovanější umělecké dílo roku na světě od Lorenze Quinna s názvem Support


O úspěchu rukou svědčilo i to, že zůstaly na svém místě téměř rok, což je věc v Benátkách nevídaná. Skulptura se stala i nejfotografovanějším uměleckým dílem roku na světě.

Šest párů rukou nad Benátským Arsenalem


Letos se Lorenzo vrací do Benátek znovu. Tentokráte se svým vrcholným dílem nazvaným "Building Bridges". V komplexu Arsenale je nainstalovaných šest párů rukou. Ty tvoří expozici, která je 15 metrů vysoká a 20 metrů široká.

Co mají společného Andrea Bocelli a letošní symbol Benátek?
Lorenzo Quinn a jeho šest párů rukou v benátském komplexu Arsenale di Venezia


Ruce představují symbol lidské pospolitosti, s důrazem na překonávání rozdílů ve všech oblastech života v dnešním propojeném a nestabilním světě. "Je lepší stavět mezi lidmi mosty než bariéry" říká Quinn.

Andrea Bocelli zazpívá při otevření 


Expozice zobrazuje šest univerzálních hodnot lidstva:
  • lásku
  • moudrost
  • naději
  • pomoc
  • přátelství
  • víru

Na party při slavnostní inauguraci díla, která proběhne dnes večer, vystoupí světová megastar, italský zpěvák Andrea Bocelli a na klavír bude hrát i uznávaná diva Lola Astanova.



Nenechte si ujít dílo, které bude bezesporu patřit k tomu, co letos v Benátkách "Must see". Jeho fotografie se od příštího týdne rozletí do celého světa. Ulovíte si tu svoji?

Zůstane, stejně jako posledně, dílo v Benátkách i nějaký čas po skončení Biennale? Osobně si myslím, že "vydrží" na místě alespoň do konce Benátského karnevalu 2020, byť Quinn naznačuje, že už dnes má zájemce na jeho odkup.

Skulptura se klene nad bazénem, který najdete kousek před hlavním vjezdem do komplexu Arsenale di Venezia, cca 3 minuty chůze od zastávky vaporetta Bacini - Arsenale Nord.

Levné ubytování v Benátkách? Vyzkoušejte!

 

Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.