úterý 16. dubna 2019

Jedno foto, jedno euro! Benátky se bouří

Jedno foto, jedno euro! Benátky se bouří
Prodej ryb na benátském Rialtu má tradici starou tisíc let

Už toho máme dost! Prodejcům, na tisíc let starém rybím trhu na Rialtu, došla trpělivost. Davy turistů, které denně proudí na tržiště, jim znepříjemňují život. Vytváří tlačenice kolem jejich prodejních stánků a lidé, kteří si chtějí něco koupit se k nim těžce dostávají.

1 Foto = 1 Euro


Od minulého týdne začali prodejci na své stánky umísťovat velké provokativní cedule. Na nich je jednoduchý text: 1 FOTO = 1 EURO. "Turisté dusí naše obchody, ale nic nekupují. Nechceme být pouhou show!" Zní unisono z úst prodavačů.

Jedno foto, jedno euro! Benátky se bouří
Turisté dokáží spolehlivě zaplnit rybárnu


K tomu jedním dechem ale dodávají, že jim nejde o peníze, ale chtějí před prodejními pulty volné místo pro lidi, kteří jdou nakupovat. Zároveň chtějí, aby si lidé uvědomili, že tržnice není místo pro zábavu, ale že tam jde o jejich živobytí.

Můžete tedy fotit nebo ne?


Jak to funguje v praxi? Můžete si ještě udělat své fotky z rybárny? Můžete! Ale respektujte u toho obchodníky. Pokud jim nebudete strkat objektiv pod nos, blokovat přístup k pultu, tak za vámi určitě nevystartují, že jim máte zaplatit euro. Prostě kousek poodstupte a v klidu mačkejte spoušť. #RespectVenezia

Jedno foto, jedno euro! Benátky se bouří
Prodej čerstvých ryb na benátském Rialtu je tvrdá řehole


Běhající naháči a proč ryba smrdí od hlavy? 


A až si pořídíte fotografie všemožných druhů ryb, tak se projděte po okolí. Najdete tam několik zajímavostí. Na zdi tržnice je stará deska, která určuje, minimální velikosti ryb, zjistíte, proč je na tržišti nápis, že ryba smrdí od hlavy anebo jak to bylo s drsným běháním naháčů a jejich polibky na Rialtu.

Najděte si levné ubytování v Benátkách

Booking.com


Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.