úterý 23. dubna 2019

Příběh velké benátské lásky s krutým koncem

Příběh velké benátské lásky s krutým koncem, festa del bocolo, festa san marco, 25. dubna

Už přes tisíc let slaví Benátčané 25. dubna nejen svátek Svatého Marka, ale i svátek růží, Festu del Bòcolo. Právě v ten den dostávají benátské manželky, přítelkyně či milenky od mužů červené poupátko růže. Tato tradice vznikla z příběhu velké benátské lásky s krutým koncem.

Benátští Romeo a Julie


V polovině 9. století měl bohatý Benátčan Partecipazio, pozdější benátský dóže, krásnou dceru Marii. Té se pro její ohnivé vlasy přezdívalo Vulcana. Marie se zamilovala do mladého a krásného trubadúra Tancrediho, který její city opětoval.

Otec Vulcany však jejich lásce nepřál, neboť Tancredi byl z chudé rodiny. Mladík se tak rozhodl, že odejde do Španělska, kde bude bojovat v arabské válce. Svou chrabrostí a statečností se pokusí dosáhnout změny názoru Mariina otce.

Trubadúr byl udatný bojovník a zprávy o jeho statečných činech se brzy začaly šířit světem. Dorazily samozřejmě i do Benátek. Vypadalo, že i Partecipazio už nebude bránit lásce své dcery. Štěstí Tancrediho však netrvalo dlouho.

Důkaz věčné lásky


Při jedné bitvě byl mladík smrtelně raněný. Upadl z koně do zahrady plné růží. Cítil že umírá. S velkým úsilím ještě zvedl ruku a utrhl červené poupátko růže. To se od jeho zranění potřísnilo krví. Požádal rytíře Orlanda, který se skláněl nad ním, aby květinu dal milované Marii. Jako důkaz jeho věčné lásky k ní.

Příběh velké benátské lásky s krutým koncem, festa del bocolo, festa san marco, 25. dubna
Svatý Marek, na snímku se lvem na Porta della Carta, je jedním ze čtyř benátských patronů, mezi které patří i náš Jan Nepomucký




Krvavé poupě na srdci


Orlando svůj slib splnil. Dopravil poupě do Benátek a tam ho předal Marii. Dívka přijala krvavé poupě a s nevýslovnou bolestí se zavřela ve svém pokoji. Druhý den ráno, na svátek Svatého Marka, ji nalezli sloužící v jejím pokoji mrtvou. V ruce, položené na svém srdci, svírala ono poupě růže.

Svátek Svatého Marka


Od té doby slaví Benátčané Festa del Bòcolo. Výraz bòcolo znamená v benátském dialektu poupátko růže. Místní muži tak vyjadřují symbolicky lásku ženám, právě na svátek Svatého Marka, jednoho ze čtyř patronů Benátek. Mimochodem, mezi ty čtyři patrony města patří i náš Jan Nepomucký.

Vy, kteří budete ve tento čtvrtek v Benátkách, překvapte svoji partnerku. Dejte ji růži a připojte se tak k Benátčanům a jejich tisícileté tradici. 

Najděte si levné ubytování v Benátkách

 

Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.