pondělí 22. května 2017

Strašidelná legenda o arsenalských lvech

Strašidelná legenda o arsenalských lvech, Benátky, Arsenale, benátky průvodce, benátky historie, kam v benátkách, benátky zajímavosti, benátky příběhy,
Porta di Terra. Hlavní vstupní brána do pevnosti Arsenale, kterou hlídají čtyři lvi

Před vchodem do Benátské vojenské pevnosti Arsenale stojí sochy čtyř lvů. A právě k nim, se váže strašidelná legenda o arsenalských lvech.

V listopadu roku 1719 zasáhla Benátky několik dní trvající bouře. Když bouře skončila, našli místní obyvatelé na náměstí před pevností roztrhané mrtvoly dvou námořníků. Policie se zprvu domnívala, že šlo o útok nějaké šelmy, která utekla některému bohatému šlechtici. Pro tuto hypotézu ale nenašla žádný důkaz.

Další mrtvola


Šest dní na to, se objevila další mrtvola. Šlo o drobného podvodníčka a marnotratníka jménem Jacopo Zanchi. Ten žil se svou ženou, prostitutkou Giovannou, v jednou z domů, hned vedle Arsenalu. Benátčanů se zmocnil strach. Domnívali se, že ve městě řádí sériový vrah.

Území spadalo do jurisdikce benátského námořnictva. Vyšetřovaní tak dostal na starost mladý kapitán Enrico Giustiniani. Dva dny po události byl Enrico svědkem, jak Giovanna stojí na náměstí před domem starého lichváře Fosca a křičí na něho: "Vrahu! Vím, že jsi zodpovědný za smrt mého muže!"

Uvidíme, kde bude tvoje smělost 


Kolemjdoucí se snažili ženu uklidnit. Když jsem ji to podařilo a Giovannu odvedli domů, spatřil Enrico za oknem brunátného Foscu, jak syčel: "Uvidíme, kde bude tvoje smělost, až přijde další bouřlivá noc".
Strašidelná legenda o arsenalských lvech, Benátky, Arsenale, benátky průvodce, benátky historie, kam v benátkách, benátky zajímavosti, benátky příběhy,
Noční Arsenale

Kapitán začal mít podezření. Zároveň si ale myslel, že je naprosto nemožné, aby tak starý muž jako Fosco, dokázal přemoci tři oběti. Enrico strávil několik dní hlídáním domu lichváře. Ten však nevycházel vůbec z domu.

Další bouřka


Kapitán změnil taktiku. Začal sledovat Giovannu. Po 10 dnech přišla v noci další bouřka. Enrico vědom si hrozby, se schoval v křoví na kraji náměstí před Arsenalem. Dlouho se nic nedělo. Najednou doprostřed náměstí udeřil blesk. V místě úderu se zčistajasna zjevil starý Fosco. Pohybem ruky očaroval stráže u brány pevnosti.

Pak se pomalým krokem vydal k sochám lvů. Položil postupně ruku na každou sochu, a při tom něco mumlal. Znovu se zablýsklo. Blesk zasáhl prvního lva. Enrico oněměl úžasem. Mramorová socha začala před jeho očima ožívat. Druhý záblesk. I druhá socha začala ožívat.

Řev a mohutná exploze


V tom se na náměstí objevila Giovanna se svojí kamarádkou Jolandou.  Společně se vracely z noční "šichty". Když další záblesk zasáhl třetího lva, v jeho světle kapitán viděl, jak ten první již běží k oběma ženám a vrhá se na Jolandu, kterou začíná trhat na kusy.

Strašidelná legenda o arsenalských lvech, Benátky, Arsenale, benátky průvodce, benátky historie, kam v benátkách, benátky zajímavosti, benátky příběhy,
Lev, jemuž dle legendy usekl Enrico hlavu mečem
Fosco sledoval celou scénu netečně. Enrico překonal hrůzu a vytáhl z pochvy meč. Rozběhl se vpřed. Probodl lichváře a vzápětí mu usekl i hlavu. Následoval obrovský řev a mohutná, oslepující exploze. Pak se na náměstí rozhostilo ticho. Jen déšť tiše šuměl dál.

Na zemi leželo roztrhané tělo Jolandy. Giovanna stála v šoku vedle ní. U nohou kapitána leželo srdce z kamene. Foscovo srdce. To, které mu umožňovalo vdechovat život kamenům.

Lvi se vrátili na své místo


Lvi se vrátili na své místo a opět zkameněli. Enrico ale viděl, že hlava toho třetího je ještě pořád živá. Neváhal, přiskočil k ní a mečem ji sťal. Ta vzápětí vyletěla vysoko do vzduchu, kde explodovala a rozpadla se na tisíce malých kousků.

Následující vyšetřování ukázalo, že starý muž nebyl jen lichvář, ale i kouzelník. Jacopo ho při jedné transakci podvedl, a Fosco se mu tak pomstil. Aby zmátl vyšetřovatele, zabil nejdříve ony dva nevinné námořníky. Giovanna po tomto zážitku už nikdy nenašla klid a nakonec skončila v blázinci.

Legenda nebo pravda?


Je to jen legenda nebo pravdivý příběh? Kdo ví? Faktem ale je, že jeden z lvů má, jak je vidět na obrázku výše, hlavu oddělenou od těla.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.