úterý 2. května 2017

Legenda o žebrákovi a ženském srdci v dlaních

Legenda o žebrákovi a ženském srdci v dlaních, benátky průvodce, scuola grande di san marco, škola svatého marka kam v benátkách, benátky památky, historie banátek, benátky zajímavosti
Scuola Grande di San Marco

Historie Benátek je plná příběhů a tajemství. Dnes mám pro vás legendu o žebrákovi a ženském srdci v dlaních. V ní se prolínají dva příběhy. Jeden o velké lásce, druhý o matkovraždě.

Cesco kameník a krásná Fiorinda


Cesco Pizzigani patřil mezi nejznámější benátské kameníky na konci 15. století. Podílel se mimo jiné i na výzdobě fasády, jedné z nejznámějších benátských "škol", Scuola Grande di San Marco. Žil spokojený život se svou krásnou mladou manželkou Fiorindou, kterou vroucně miloval.

Ta však jednoho dne těžce onemocněla. Cesco dělal vše co mohl, aby Fiorindu vyléčil. Za léčení manželky utratil všechny peníze. Dokonce prodal i svoji kamenickou dílnu. Nebylo to nic platné. Fiorinda zemřela.

Smrt milované ženy Cesca zlomila. Bez práce, bez peněz, bez domova se z něho stal žebrák. Nejčastěji žebral před portálem Scuola Grande di San Marco, který sám pomáhal stavět. Při žebrání starým hřebíkem praktikoval své kamenické umění. Po stranách vstupních dveří vyrýval siluety lodí, které přistávaly v okolí "školy".

Prchlivý syn


Ve stejné době žila nedaleko žena. Ta měla syna s židovským obchodníkem z Levanta, který žil na benátském ostrově Giudecca. Dnes bychom řekli, že to byla svobodná matka. Syn žil u otce a matku občas navštěvoval. Rád se oblékal podle turecké módy, tak jak to viděl v komunitě obchodníků, jejíž součástí byl jeho otec.

Syn byl velmi však prchlivý. Díky jeho původu, po matce Benátčan, po otci Žid, ho za svého nepřijala ani jedna komunita. Za jeho neomalené chování se mu stranilo i jeho okolí. Špatně to snášel. Svou frustraci si často vybíjel na matce, která žila sama. Ta jeho výpady a bití snášela, protože ho milovala více než sebe. 

Neublížil sis, můj synu?


Jednoho večera v záplavu hněvu bodl matku do hrudi a doslova ji vytrhl srdce z těla. Zděšený tím co udělal vyběhl z domu. Se srdcem v ruce běžel směrem ke "škole" Svatého Marka. Když vbíhal na most, zakopl o první schod mostu. Upadl a srdce mu vyklouzlo z ruky. V tom zaslechl hlas své matky: "Neublížil sis, můj synu?" 

Legenda o žebrákovi a ženském srdci v dlaních, benátky průvodce, scuola grande di san marco, škola svatého marka kam v benátkách, benátky památky, historie banátek, benátky zajímavosti
Fasáda Scuola Grande di San Marco. Scéna, která zachycuje muže v turbanu s lidským srdcem na dlani
 
Došlo mu, co udělal. Rozběhl se po nábřeží směrem k dnešní Fondamente Nove a tam spáchal sebevraždu skokem do vln. Legenda praví, že v těchto místech, je možné za chladných zimních nocí, slyšet jak volá zpět svou matku, aby mohl znovu pocítit teplo její lásky.

Postava s turbanem, která drží lidské srdce


A jak s tím souvisí Cesco? Ten ležíc na na zápraží "školy" vše tiše pozoroval. Celý příběh pak ztvárnil způsobem jemu vlastním. Dodnes je vedle meších vstupních dveří "školy" možné vidět postavu s turbanem na hlavě, která drží v ruce lidské srdce. Je to jen pověst nebo skutečnost? Kdo ví?




Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.