pondělí 15. května 2017

Tragická smrt 100 jeptišek v benátském kostele San Zaccaria

Tragická smrt 100 jeptišek v benátském kostele San Zaccaria, benátky historie, benátky průvodce, kam v benátkách, co zažít v benátkách, benátky památky

Psal se rok 1105 a ten den se nic nedařilo. Od rána řešila matka představená neustále nějaké problémy. Byla ráda že už je večer. Celý klášter San Zaccaria už spí. Chystala se na lůžko. Uslyšela praskavý zvuk. Je dobře, že začalo pršet, blesklo jí hlavou. Počkat! To přece není déšť...

Hoříííí! Hoříííí!


Vzápětí ucítila kouř. Vyběhla ven z pokoje. Konec chodby byl už v plamenech. "Hoříííí! Hoříííí!" Křičela a běžela pokoj od pokoje. "Rychle sestry, vstávejte, klášter hoří!"

Plameny se rychle šířily. Oheň už zachvátil celý vstupní trakt. Jediná úniková cesta vedla do přilehlého kostela San Zaccaria (Chiesa di San Zaccaria). Rozespalé jeptišky postupně vbíhaly do kostela. "Chvála Bohu, jsou všechny", oddychla si abatyše, když sestry spočítala. Bylo jich všech 100.

Rychle do krypty


To však ještě nebyl konec smolného dne. Požár se rychle šířil a přeskočil i na kostel. Co teď? Abatyši blesk hlavou nápad. Krypta! Tam se všechny schováme. Podlaha kostela je z kamene. Ta je ochrání. "Rychle, rychle, pospěšte!" Pobízela matka představená vyděšené sestry, když po jedné sestupovaly po schodech dolů do krypty.


Tragická smrt 100 jeptišek v benátském kostele San Zaccaria, benátky historie, benátky průvodce, kam v benátkách, co zažít v benátkách, benátky památky
Krypta v kostele San Zaccaria (Sv. Zachariáše) působí při vysoké vodě trochu strašidelně


V kryptě byla tma. Jediné světlo poskytovala svíce, kterou držela abatyše v ruce. I ta ale po chvíli zhasla. Jeptišky se seskupily kolem oltáře a modlily se společně k Bohu. Postupně pod vlivem únavy a stresu jedna po druhé usínaly. I abatyše se klížily oči. Těsně před usnutím ještě ucítila kouř, ale byla už tak unavená, že vzápětí usnula.

Celý klášter, kostel i okolní domy lehly popelem


Ráno, když přišli lidé na místo požáru spatřili naprostou zkázu. Celý klášter, kostel i okolní domy lehly popelem. Když otevřeli kryptu, kterou požár nezasáhl, našli v ní jeptišky, jak leží kolem oltáře. Všechny byly mrtvé. Udusily se kouřem.

Budete-li si chtít prohlédnout místo tragické smrti 100 jeptišek v benátském kostele San Zaccaria, připravte si 1,50 €. Tolik stojí vstup do krypty. Když je v Benátkách Acqua alta (vysoká voda), je část oltáře pod vodou a celé místo působí trochu strašidelně. Do samotného kostela San Zaccaria se vstupné neplatí.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.