čtvrtek 15. prosince 2016

Co mají společného Ferrari, Gucci a Palazzo Grassi?

Palazzo Gassi. Poslední palác na břehu Velkého kanálu, Zajímavosti v Benátkách, kam v Benátkách,
Palazzo Gassi. Poslední palác na břehu Velkého kanálu

Je nejmladší, ale patří mezi nejznámější paláce v Benátkách. Palazzo Grassi. Je totiž poslední stavbou na břehu Velkého kanálu před pádem Benátské republiky. A co mají společného Ferrari, Gucci a Palazzo Grassi?

Několik majitelů


Palác nechala postavit v letech 1748-1772 rodina Grassi. Ta ho vlastnila až do roku 1840. Pak se vystřídalo několik majitelů. Nejzajímavější jsou ale poslední dva. Jde o osobnosti, které zná ať přímo či nepřímo každý.

Od Ferrari po Gucci


V roce 1983 nechal palác koupit italský průmyslový magnát Gianni Agnelli. A to prostřednictvím rodinné firmy Fiat, jíž tehdy šéfoval. Společnost tehdy na své náklady palác kompletně zrenovovala. Rodina Agnelliů patří po dlouhá desetiletí k nejmocnějším v Itálii. Mimo Fiat vlastní podíly ve Ferrari, Juventus Turín, The Economist, banky



Po smrti Gianniho se rodina rozhodla palác prodat. V roce 2005 se kupcem stává další podnikatelská star. Tentokráte francouzská. Obchodník s luxusem, miliardář Francois Pinault.

Vlastník jedné z největších světových sbírek moderního a současného umění. Francouz prostřednictvím firmy Kering ovládá podíly ve firmách jako je Balenciaga, Gucci, Puma, Saint Laurent … Palazzo Grassi, společně s Punta della Dogana, dnes spravuje Pinaultova nadace.

Pikoška na závěr


Jedna zajímavost na závěr. Dne 25. dubna 2009, měli v Palazzo Grassi svoji druhou svatbu Henry Pinault a herečka Salma Hayek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.