čtvrtek 8. prosince 2016

Jeden z nejobávanějších domů v Benátkách

Jeden z nejobávanějších domů v Benátkách, kat, rozsudek smrti, zajímavosti v Benátkách, kam v Benátkách, co vidět v Benátkách, záhady Benátek, tajemství Benátek
Dům, ve kterém podle pověsti bydlel nejaktivnější kat Benátek v 15. století

Temnou benátskou nocí kráčí zahalená postava. Spěchá. Je to posel. Míří k jednomu z nejobávanějších domů v Benátkách. V kapse pláště má důležitou zprávu. Neví přesně co obsahuje, ale tuší, že uvnitř je napsané jméno, datum a čas.

Další rozsudek smrti


Cestu absolvoval již mnohokrát, ale vždycky, když se blíží k onomu místu, přepadne ho pocit stísněnosti. Už se to blíží. Zabočí do postranní uličky. Ještě asi 150 metrů. Zastaví se. Je u cíle. Stojí před domem. Na jeho fasádě je hlava. Má otevřená ústa.

Zachvěl se. Vytahuje zprávu zpod pláště a vkládá ji do úst hlavy. Pak se otáčí a rychle chvátá pryč. Na hlavní ulici se zastaví a zhluboka si oddechne. Má to za sebou. Právě doručil ve jménu Benátské republiky katovi další rozsudek smrti.

Jeden z nejobávanějších domů v Benátkách, kat, rozsudek smrti, zajímavosti v Benátkách, kam v Benátkách, co vidět v Benátkách, záhady Benátek, tajemství Benátek
Hlava s otevřenými ústy. Právě do nich se vkládaly rozsudky smrti


Jeden z nejaktivnějších katů


Tak nějak probíhalo doručování rozsudků smrti v Benátkách za vlády La Serenissimy. Místo, kde měl podle pověsti z nejaktivnějších benátských katů svůj dům (Casa del Boia), je známé přesně. Najdete ho v ulici Calle Testa. Ta za svůj název vděčí právě velké hlavě (testa = hlava) umístěné na fasádě katova domu.

Její ústa sloužila jako poštovní schránka. Do nich posel vhazoval rozsudek smrti s uvedením jména a času, kdy má kat rozsudek vykonat.

Proč je hlava tak vysoko?


Až na místo dorazíte, možná  budete dumat, proč je hlava tak vysoko a jak do ní vlastně posel mohl rozsudek vhodit. Je to jednoduché. Jak šek čas, tak v přízemí domu byly postupně vybudované obchodní prostory. Hlava, a s ní i katův znak, se dočkaly posunutí do úrovně 1. patra.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.