pondělí 12. prosince 2016

Jak se dostal Yetti do Benátek?

Jak se dostal Yetti do Benátek?, Palazzo Bembo Boldu, zajímavosti v Benátkách, co vidět v Benátkách, kam v Benátkách,
Fasáda Palazzo Bembo Boldu se sochou Yettiho

Na konci náměstíčka Campiello Santa Maria Nova stojí Palazzo Bembo Boldù. Na jeho fasádě je zvláštní socha. Zarostlý chlupatý chlapák, který drží v rukou sluneční disk. Podle místní legendy je to Uomo Selvatico, nebo chcete-li Yetti. Jak se dostal Yetti do Benátek?

Legendární postava z alpských vesnic


Sochu na rodinný palác umístit v 15. století Gianmatteo Bembo, slavný to benátský učenec. To je historicky ověřený fakt. První verze legendy říká, že je to Uomo Selvatico. Legendární postava známá z mnoha italských alpských vesnic. Selvatico bývá většinou popisovaný jako jednoduchý, přírodní člověk, který žije v lese, v sepětí s přírodou a vůbec se nestará o svůj zevnějšek. Zato má ale mimořádně vyvinutý cit pro lov.

Jak se dostal Yetti do Benátek?, Palazzo Bembo Boldu, zajímavosti v Benátkách, co vidět v Benátkách, kam v Benátkách,
Detail sochy Uomo Selvaticuse nebo Saturna?


Druhá verze: Saturn a alchymista


Pak je tady ještě druhá verze. Podle ní chlapík představuje Saturna. Římského boha času. Sluneční kotouč v jeho rukou má symbolizovat nový čas, měřený od východu slunce. Tuto verzi podporuje i nápis, který volně přeložený praví: "Dokud se bude slunce pohybovat kolem Země, tak v Zdaru, Kotoru, Koperu, Veroně, Kypru a na Krétě, bude se mluvit o mých činech".

Na Krétě se dle pověsti narodil otec Saturna, Jupiter. Ta, stejně jako ostatní místa patřily pod nadvládu Benátské republiky. A že se bude mluvit o "mých činech"? Říká se, že Gianmatteo Bembo byl sám zřejmě i alchymista.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.