neděle 8. března 2020

Benátský karneval 2021. Termín a program

Benátský karneval 2021. Termín a program
Ty nejhezčí masky najdete o víkendech v okolí Piazza San Marco

Ač se to nezdá, teď je ideální čas řešit Benátský karneval 2021! Základní rámec programu je už jasný. Zhruba 10 dní před prvním karnevalovým víkendem, ho pořadatelé ještě doplní o podrobnější informace. Podívejte se na program už teď!

Karneval bude tradičně trvat 3 víkendy. A i v roce 2021 bude součástí karnevalu svátek všech zamilovaných, Valentýn. Dá se tedy ze strany organizátorů opět očekávat valentýnské překvapení. Oficiální termín karnevalu je 30. ledna - 16. února 2021.

La Festa Veneziana (sobota 30. - neděle 31. ledna 2021)


Každoročně karneval zahajuje vodní slavnost La Festa Veneziana sull´Acqua, neboli vodní průvod. Má vždy má dvě části. Sobotní a nedělní, které se od sebe liší.

První část:
Odehrává se na kanále Rio di Cannaregio. V sobotu 30. ledna začne v 19 hodin a opakuje se ještě ve 21 hodin.

Každoročně jde o nádhernou světelnou show doplněnou o výpravné alegorické lodě. Podle mě jde rozhodně o nejhezčí část karnevalu. Jen poslední tři roky je z bezpečnostních důvodů kapacita diváků omezená na 10.000 lidí.

Benátský karneval 2021. Termín a program, vodní průvod
Noční vodní průvod. To nejhezčí na karnevalu. Úžasná hra světel a barev



Druhá část:
V neděli 31. ledna je Festa Veneziana jiná. Delší, zúčastní se jí více lodí, ale je bez světelných efektů a diváků je na ní ještě více lidí než v sobotu. Začíná totiž už v 10:30 hodin a to shromážděním lodí v Bacino San Marco (mezi molem před Paizzettou San Marco a Punta della Dogana). Průvod vyplouvá v 11 hodin.

Do průvodu mohou se zapojit i Benátčané se svými plavidly. Do čela procesí se pak postaví loď s obrovskou krysou. Proč? Tento tvor se totiž nikdy nevzdává. Když se potápí loď, bojuje až do poslední chvíle o svůj život. Stejně jako Benátčané. Nikdy se nevzdávají.

Benátský karneval 2021. Termín a program, vodní původ, část 2
Čelo nedělního vodního průvodu tvoří vždy krysa. Pro Benátčany je to symbol houževnatosti. Zvíře se v boji o život totiž nikdy nevzdává a bojuje až do konce

Celý průvod pak v doprovodu hudby a zpěvu pluje po Canal Grande přes Rialto až soše Jana Nepomuckého. U ní odbočí na Rio di Cannaregio. Po něm trasa vede až k mostu Ponte dei Tre Archi, kde končí.

Il Vo dell´Angelo (neděle 7. února 2021)


Let anděla. První vrchol Benátského karnevalu. Ze zvonice Svatého Marka se na Piazza San Marco spustí po laně nejhezčí dívka předchozího karnevalu, které se podle legendy říká Marie. Tradice letu vznikla v polovině 16. století.

Mladý turecký akrobat nejprve vystoupal, z lodi kotvící v Bacino San Marco, po laně na zvonici Svatého Marka. Pak po druhém provaze sestoupil na galerii Dóžecího paláce, kde předal dar dóžeti.

Benátský karneval 2021. Termín a program, let anděla
Nejhezčí dívka loňského karnevalu, Linda Pani se spustila ze zvonice Svatého Marka jako "anděl"

Akce se setkala s velkým úspěchem a radní rozhodli, že se bude opakovat každý rok. Dostala jméno Svolo del Turco. Představení doznalo postupem času mnoha úprav a změn.

Nejvýraznější změna byla, že akrobat začal "létat" jen z věže a dostal křídla. Odtud pochází i název Volo dell´Angelo. Let anděla se odehraje v pravé poledne.

Il volo dell´Aquila (neděle 14. února 2021)


Třetí karnevalová neděle přináší další vrchol Benátského karnevalu. Let orla. Scénář je stejný jako u Volo dell´Angelo. Jediný rozdíl je v tom, že místo nejhezčí dívky "letí" některá z hvězd italského sportu nebo showbusinessu. Stejně jako u Letu anděla se začíná v 12:00 hodin, kapacita náměstí je stanovena na 25.000 diváků.

Benátský karneval 2021. Termín a program, let orla
Let orla. Vrchod třetího karnevalového víkendu. V roce 2020 "letěl" italský lyžařský šampión Christian Ghedina, ambasador mistrovství světa v alpském lyžování 2021 v Cortině d´Ampezzo


Vzhledem k tomu, že v neděli bude Valentýna, dá se očekávat se strany pořadatelů nějaké to valentýnské překvapení. V roce 2020 to byl valentýnský bál live, přímo na náměstí Svatého Marka.

Svolo del Leon (úterý 16. února 2021)


Každoročně v úterý, přesně v 17 hodin, se z rukou 12 Marií, nejhezčích dívek karnevalu, které stojí na hlavním pódiu na náměstí Svatého Marka, vznese obrovská benátská vlajka, se lvem ve znaku. Absolvuje opačnou trasu jako předchozí lety. Tedy směrem vzhůru. Na zvonici Svatého Marka. Ve chvíli, kdy se dotkne jejího ochozu, Benátský karneval oficiálně končí.

Benátský karneval 2021. Termín a program, vzlet lva
Vzlet lva. Každoročně úplně poslední akce Benátského karnevalu

Už víte kdy na karneval vyrazíte? Určitě si vyberte víkendový termín. Ve městě je sice více lidí, je o něco dražší ubytování, ale je bohatší program a masek je v ulicích mnohem, mnohem více.

Pořád se nemůžete se rozhodnout? Možná vám pomůže, že ty nejlepší party a noční akce, které neodmyslitelně ke karnevalu patří, jsou poslední dva víkendy.

Benátský karneval 2021. Termín a program, party, san marco
V roce 2020 to o víkendových večerech na Piazza San Marco žilo
 

Jak se do Benátek dostat?


Nejlepší je jednoznačně cesta letadlem. Letenky na karneval dají s předstihem pořídit za cca 800 Kč, později v průměru za 1.800 Kč / zpáteční let.

Cesta z obou benátských letišť do centra města a zpět je snadná. Podle mého návodu to zvládne i vaše babička.

Benátský karneval 2021. Termín a program, doprava na, z letiště
Doprava na/z bentských letišť je opravdu snadná

Další možností je auto. Pokud zvolíte tuto možnost, neparkujte přímo v Benátkách, ale využijte hlídané parkování na kraji Benátek v městské části Mestre-Marghera. Zaplatíte totiž jen od 5 € za 24 hodin a do centra pohodlně dopravíte MHD autobusem. Ve městě, na PIazzale Roma dáte v garážích za celodenní parkování 28 €.

Zbývající možnosti - autobus nebo vlak moc nedoporučuji. Dlouhá cesta resp. u vlaku se k délce ještě přidává minimálně jeden přestup.

Najděte si levné ubytování v Benátkách. Vyzkoušejte!


Booking.com

1 komentář:

  1. Byli jsme se ženou a ty masky postav neměli chyby, tak jako každý rok v italských benátkách. Všem kteří váhí tak se běžte kouknout, masky jsou zpracovaný perfektně a celkově je to velká show :)

    OdpovědětVymazat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.