čtvrtek 27. února 2020

Benátky a koronavirus. Je bezpečné se tam teď vydat?

Benátky a koronavirus. Je bezpečné se tam teď vydat?
Koronavirus dorazil do Benátek. Policie už během posledního karnevalového dne (neděle), měla roušky

Sever Itálie zasáhl koronavirus nejvíce v Evropě. Máte zaplacené letenky, hotel a řešíte, zda v těchto dnech do odletět nebo odjet do Benátek? Pak čtěte dál.

Nejsem žádný zdravotnický expert, ale poměrně dobře znám situaci v Benátkách a okolí. Jestli se ptáte, zda do města na laguně vyrazit nebo raději zůstat doma, pak moje doporučení je jednoznačné. Nejezděte. Proč?

7+2 důvody proč teď nejezdit


Byť turisté do Benátek pořád ještě přijíždějí, tak jejich proud den ze dne slábne. Město na první pohled dál žije svým životem, ale obavy jsou cítit na každém kroku. Mám pro vás 7+2 důvody, proč tam v této době nejezdit.
  1. Jedno ze tří ohnisek koronaviru, obec Vo´Euganeo se nachází jen hodinu jízdy autem (72 km) od Benátek.
  2. Celkovvý počet nakažených v oblasti Benátska neustále roste
  3. Dnes (27.2.2020 v 8.45 hodin) je jich v celém Venetu už 87 (v Itálii 424)
  4. Samotné Benátky, historické centrum, sice hlásí "jen" 9 nakažených, ale
  5. Treviso, kam létá z Prahy společnost Ryanair, jich má už 14 (během 2 dnů)!
  6.  V okolí Benátek, městečka Mira a Dolo, je dalších 14 nakažených.
  7. Drtivá většina turistických atrakcí (Bazilika S. Marka, muzea...) je uzavřená.

Benátky se dají uzavřít raz, dva


V případě, že se přece jen rozhodnete do Benátek dorazit, počítejte s tím, že do města vede jediná přístupová cesta, most se železnicí a silnicí, a ten se dá, pokud by se situace dramaticky zhoršila, velmi snadno uzavřít.

8.
V případě, že byste spadli do karantény, a bylo vám úřady zakázáno opustit město, tak vůbec není jasné, kdo by hradil náklady na váš pobyt. Jediná jistota by byla v tom, že po ukončení karantény, byste si náklady na dopravu zpět do ČR hradili sami.

9. 
Pokud spoléháte na pojištění, ze kterého byste vícenáklady uhradili, tak na to zapomeňte. Vláda ČR vydala z důvodu šíření koronaviru doporučení, nejezdit do regionu Veneto a po takovém doporučení, které je oficiální, vám žádná pojišťovna nic nedá.

Jen podotýkám, že pokud byste se chtěli dostat bez souhlasu úřadů z uzavřené oblasti, tak toto se v Itálii považuje za dost závažný trestný čin

Benátky a koronavirus. Je bezpečné se tam teď vydat?
Benátky s pevninou spojuje jediný most, Ponte della Liberta, který se dá snadno a rychle uzavřít


Kdy se situace zlepší?


To dnes nikdo neví. Benátští hoteliéři hlásí jen za 3 dny rušení objednávek ve výši 40 % a to až do května. Není květen přehnaný? Není. Čistě pragmaticky. Množství nakažených zatím roste, byť nová ohniska v zemi nepřibývají (jsou stále tři).

Počítejte se mnou. Předpokládejme, že budeme mít štěstí a růst by se mohl zastavit řekněme do poloviny března. Pak se určitě budou ještě objevovat nějaké nové případy, ale už jich nebude tolik. Dejme na ně tak týden, dva. Teď si k tomu připočtěte dva až tři týdny na karanténu a jste rázem téměř na konci dubna.

Takže kdy vyrazit? Ač se mi to neříká lehce, tak když to půjde dobře, tak červen by už mohl být v pohodě.

Tento článek nemá vyvolávat strach nebo paniku, ale jen se snaží objektivně popsat současnou situaci ve městě a varianty, které by moly nastat. Jde o čistě osobní názor autora podložený fakty.

Benátky a koronavirus. Je bezpečné se tam teď vydat?
Na klidnou a romantickou projížďku gondolou v Benátkách bude teď lepší, si nějakou dobu nechat zajít chuť

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.