neděle 12. ledna 2020

Benátský karneval 2020. Vše co potřebujete vědět

Benátský karneval 2020. Vše co potřebujete vědět
Během karnevalu můžete narazit na masky nebo kostýmy doslova na každém rohu

Už za pár dní, 8. února 2020, začíná slavný Benátský karneval. Tématem toho letošní je spojení lásky, her a šílenství. Láska jde totiž často ruku v ruce s šílenstvím a má taky určitá pravidla. A kde jinde by toto vše molo dostat prostor, než v romantickém městě na laguně.

Program karnevalu


Ten nadcházející bude přinášet ještě jedno poselství. A to, že po povodních, které sužovaly Benátky na konci roku 2019, už ve městě není ani památky a město je připravené přivítat návštěvníky opět s plnou parádou.

Program karnevalu tradičně zahájí vodní průvod, Festa Veneziana sull´Acqua. Bude mít dvě části. V sobotu 8. února se odehraje dvojité noční představení (v 19 a 21 hodin) s názvem Amoris Causa.

Benátský karneval 2020. Vše co potřebujete vědět
Noční vodní průvod, Festa Veneziana sull´Acqua je za mě nejhezčí akcí celého karnevalu


V neděli 9. února na ně naváže vodní alegorický průvod, který se bude konat po celé délce Velkého kanálu a Rio Cannaregio, kde skončí u mostu Ponte Tre Archi.

Vrcholem dalších dvou víkendů budou vždy v neděli, let anděla/orla ze zvonice Svatého Marka. Karneval zakončí 25. února ceremoniál "Vzlet lva".

Podívejte se na kompletní program Benátského karnevalu 2020.

Vstupné na karneval a poplatek za vstup do Benátek


Není! Na všechny výše uvedené akce se neplatí žádné vstupné. Vše je zdarma. Stejně jako se zatím neplatí poplatek za vstup do města. Ten se definitivně začne vybírat až od 1. června 2020.

Jak se na karneval dostat?


Jednoznačně doporučuji využít letadlo. Je to nejrychlejší a nejpohodlnější. Do Benátek v současnosti létají společnosti Ryanair (letiště Treviso), easyJet a Smartwings (letiště Marco Polo). Letové dny jsou ideální - pátek a neděle.

Zpáteční ceny letenek na karnevalové víkendy jsou ke dni psaní článku pořád příjemné. Od 1.200 Kč (easyJet) nebo 1.800 Kč (Ryanair). SmartWings je cenově, jako vždy, úplně mimo.

Benátský karneval 2020. Vše co potřebujete vědět, jak se tam i zpět dostat letadlem
Cesta do Benátek je jednoznačně nejlepší letadlem.


Prozkoumejte první a jediný kompletní návod u nás, jak se dostanete z kteréhokoliv "benátského" letiště  přímo do města a zpět.  

Pokud pojedete autem z ČR, vyjde vás cesta zhruba na 4-5.000 Kč (benzín, dálniční poplatky). Na cestu počítejte s 8 a více hodinami. Xnásobně ověřený tip na parkování v Benátkách za 5 € na celý den najdete tady.

Přímé spojení vlakem z ČR neexistuje. Vždy musíte alespoň 1x přestupovat. K dopravě autobusem můžete využít RegioJet nabo Flixbus, ale cesta je poněkud zdlouhavá

Kde bydlet?


Najděte si ubytování přímo v Benátkách. Je to nejvýhodnější. Jednoznačně! Už slyším ty hlasy, že v Mestre, na Lidu a vůbec v okolí je to levnější. Ano, přímo ve městě je to o něco dražší, ale…ale, když si chcete přes den odpočinout, natáhnout se nebo ohřát máte to svého ubytování všude kousek.

Benátský karneval 2020. Vše co potřebujete vědět
Typický benátský hotelový pokoj. Malý, ale účelný


Taky večer, když budete chtít nasát noční karnevalovou atmosféru, nemusíte řešit, kdy vám jede poslední spoj. Počítejte ale s tím, že karnevalové ceny ubytování jsou vyšší, než kdykoliv během roku.

Navíc už jsou ubytovací kapacity dost přebrané. Ne že by nebylo volné místo. To se ještě nikdy nestalo. Když ale dáte za dvojlůžák na víkend 200 €, budete mít celkem štěstí. Prohlédněte si tipy na levné ubytování v Benátkách.

MHD v Benátkách během karnevalu


Má cenu si koupit permici na MHD? Nemá. Choďte pěšky. Přijeli jste přece na karneval a chcete si užít atmosféru a vidět co nejvíce masek. A kdyby bylo nejhůř a padali jste únavou, tak těch 7,50 € za jednu jízdu vodním autobusem (vaporettem) určitě unesete.

Doprava v karnevalových dnech funguje stejně jako kdykoliv jindy. A obecně platí, že nejvíce masek potkáte o víkendech. 

Kdy chodit na akce?


Na hlavní karnevalové akce choďte s předstihem. Doporučuji alespoň 2 hodiny. Bývá na nich vždy spousta lidí. V případě, že se naplní kapacita vyhrazeného prostoru, policie už do něj další návštěvníky nepustí.

Benátský karneval 2020. Vše co potřebujete vědět
Během karnevalových TOP akcí počítejte při vstupu na náměstí Svatého Marka s bezpečnostními kontrolami


Kam se jít večer pobavit?


Benátské bary a hospůdky fungují 7 dní v týdnu a nejinak je tomu během karnevalu. Ty teď nechejme stranou. První karnevalový víkend obecně bývá na noční život ve městě slabší. Ovšem druhý a třetí víkend to, v pátek a hlavně v sobotu, v noci ve městě žije.

Největší a nejlepší akce se odehrávají v oblasti Rialta. Každoročně tam bývají party pod širým nebem. Poslední karnevalový víkend se můžete těšit na 3 stage. Stejně to v noci žije i na náměstí Campo Santa Margherita.

Benátský karneval 2020. Vše co potřebujete vědět
Takhle to loni žilo během karnevalových víkendů na benátském náměstí Campo Santa Margherita


Na víkendové DJ sety můžete vyrazit i na náměstí Svatého Marka (17-20.30 hodin). Odehrávají se přímo pod hlavní pódiem. Ale, žádný šlágr to není. Výjimku by mohl tvořit pátek 14. února. Na večer (od 19. hodin) tady totiž pořadatelé slibují valentýnské překvapení.

Při svých nočních víkendových karnevalových toulkách můžete často také narazit na živé kapely, které hrají přímo venku, před některou z hospůdek. Vybírat budete mít určitě z čeho. Během karnevalu je naplánováno na 150 akcí v Benátkách a okolí.

Buon Carnevale!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.