úterý 21. ledna 2020

Proč bazilika Svatého Marka zestárla o 20 let?

Proč bazilika Svatého Marka zestárla o 20 let? velká voda, acqua alta
Na konci rou 2019 trápila baziliku Svatého Marka a Benátky velká voda téměř 20 dní po sobě

Na konci roku 2019 zasáhly Benátky téměř měsíc trvající povodně. V noci 12. listopadu dosáhla hladina Acqua alta 187 cm, což je druhá nejvyšší hodnota, která byla kdy ve městě naměřená. Vysoká voda neušetřila ani proslulou baziliku San Marco.

Agresivní sůl ve výšce až 12 metrů 


Onoho 12. listopadu naměřili v předsálí baziliky 123 centimetrů vody. Moře zaplavilo i kryptu a v přízemí chrámu hladina dosahovala 40 centimetrů. Samotná voda památce ani tak nevadí. Problémem je však mořská sůl. Ta je nesmírně agresivní.

Proč bazilika Svatého Marka zestárla o 20 let?
Mořská sůl poškodila některé z mozaik na podlaze. Na sloupu vidíte poškození ve tvaru tmavé skvrny.


Poškozuje pak nejen mozaikovou podlahu a stěny ale i nosné sloupy. Sůl se dokonce dokázala "vyšplhat" po stěně až k mozaice Archanděla Gabriela, která je ve výšce 12 metrů!

Škody za 3.000.000 Euro a co dál


Prozatímní odhady hovoří o škodách ve výši 3.000.000 Euro. Odborníci se shodli, že stavba stará 900 roků, během několika hodin doslova "zestárla" o 20 let. Bazilika se při tom ještě úplně nevzpamatovala ze škod, které způsobila vysoká voda 28. října 2018 (157 cm).

Proč bazilika Svatého Marka zestárla o 20 let?
Poškozený sloup v předsáli baziliky stažený ocelovými obručemi

V Benátkách panuje všobecná shoda, že situace se bude v budoucnu opakovat. Jen nikdo nedokáže říci kdy. Správce baziliky už nechce čekat, až do roku 2021, kdy má být hotový Experimentální modulový systém známější pod zkratkou MOSE (MOdulo Sperimentale Elettromeccanico - nikoliv tedy u nás médii nesprávně používaný "překlad" Mojžíš).

Experti připravují návrhy, které by měly stavbu ochránit. Mluví se třeba o pytlech písku, nafukovacích vacích nebo o dnešních pohyblivých zábranách pro turisty, které by se mohly proměnit v pevné. Výsledky by mělý být vidět už letos koncem roku.

A jak to vypadá v bazilice dnes? Měsíc od poslední velké vody? Musíte se hodně pečlivě  dívat, abyste si všimli poškozených míst. Benátčané jsou prostě na velkou vodu zvyklí a umí s ní žít. Už tisíc let.

Najděte si levné ubytování v Benátkách. Vyzkoušejte!


Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.