úterý 28. ledna 2020

Za vstup do baziliky Svatého Marka se začne na jaře platit

Za vstup do baziliky Svatého Marka se začne platit
Benátská bazilika Svatého Marka patří s více než 5 500 000 návštěvníky k nejnavštěvovanějším italským památkám

Benátky plánují zavést od dubna letošního roku platbu za vstup do baziliky Svatého Marka. Zůstane i možnost vstupu zdarma, ale ta bude značně omezená. Jak to bude fungovat a proč k tomu město přistupuje?

Staronový model


O vstupném do hlavního svatostánku ve městě začaly Benátky poprvé mluvit už v květnu 2018. Vybírat se mělo začít od ledna 2019. Dosud ale vše zůstávalo při starém. Tedy vstup zdarma, po vystání si fronty, nebo možnost tzv. "skip the line". Což znamená vytvoření rezervace on-line na určitý čas (za 3 €), a pak přijít a "přeskočit" řadu.

Z modelu "skip the line" vychází i nová úprava. Pokud chcete mít jistotu, že bazliku navštívíte, budete si muset vstup rezerovat on-line, vybrat čas návštěvy a zaplatit. Cena ještě nění stavovená, ale je předpoklad, že se bude pohybovat kolem už zmíněných 3 €.

Za vstup do baziliky Svatého Marka se začne platit,
Interiér baziliky San Marco zdobí pozlacené fresky a mozaiky nevyčíslitelné hodnoty


Vstup zdarma? Ano, ale...


Zachovaná zůstane i možnost vstupu zdarma. Ovšem, jen pokud zůstane volná kapacita po rezervacích. V praxi bude takové čekání, zvlášť v letních měsících, znamenat téměř nulovou šanci dostat se dovnitř...

Při 5 500 000 návštěvnících baziliky ročně budete mít jistotu, že si ji prohlédnete bez placení, v podstatě jen v lednu a částečně v prosinci.

Proč se bude platit?


Proč se Benátky rozhodly začít vybírat vstupné právě teď? Důvody jsou dva. Tím prvním je, že chtějí snížit přeplněnost baziliky návštěvníky. Druhým důvodem je, že vybrané peníze půjdou na obnovu chrámu po povodních z listopadu a prosince loňského roku. Opravy se zatím odhadují na 3.500.000 €.  

Najděte si levné ubytování v Benátkách. Vyzkoušejte!


Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.