pondělí 2. prosince 2019

Odhalte tajemství benátských kůlů

Odhalte tajemství benátských kůlů, pali da casada, gondoly, gondoliéři, benátky
Pali da casada před Palazzo Civran. Zeleno-žlutá kombinace nepatří k barvám jedné z nejstarších benátských rodin, ale je součástí znaků Guardia di Finanza, která dnes v budově sídlí.

Každý kdo byl v Benátkách je viděl. Krásně kulaté, barevné kůly, často malované spirálovým vzorem, které trčí z vody, podél břehu kanálů. Říká se jim pali da casada. Jakmile se na ně zaměříte, najednou na vás začnou "vyskakovat" všude. Brzy si všimnete, že před každým palácem nebo hotelem jsou jiné. Proč?

Rodinné barvy


Pali da casada původně složily gondoliérům k tomu, aby mohli snadno rozeznat jednotlivé paláce. Na jejich špičce bývala ještě olejová lampa, která v noci osvětlovala místo přistání. Dnes už se lampy nepoužívají. Místo nich jsou pali většinou zakončené ozdobným kloboučkem zvaným cappellozzo.

Odhalte tajemství benátských kůlů, pali da casada, gondoly, gondoliéři, benátky
Dnes najdete pali da casada i před hotely. U těch už většinou původní barevná symbolika neplatí
Barvy kůlů nejsou samoúčelné. Představují heraldickou symboliku rodin, kterým jednotlivé paláce patřily. Ve stejných barvách byly vyvedeny i jejich rodinné gondoly. A to až do poloviny 16. století, kdy dóže Girolamo Priuli vydal nařízení, že všechny gondoly musí být oděné do černé barvy.

Životnost 15-20 let


Pali da casada se odjakživa dělaly ze dřeva. Jako materiál slouží dub, kaštan nebo akát. Kůly se pak zarazí 2-3 metry do mořského dna. Jejich životnost je 15-20 let a pak se musí vyměnit. 

Odhalte tajemství benátských kůlů, pali da casada, gondoly, gondoliéři, benátky
Modro-bílé pali de casada s krásnými modro-zlatými "kloboučky" před benátským Palazzo Labia


Důvodem je drobný mořský mlž (šášeň mořský), který žije na dřevě nad hladinou. Dokáže v něm vrtat chodby. Ty mohou dosahovat délky až 60 cm a průměru 1 cm. Takto poškozená palina se pak snadno zlomí.

Mizející řemeslo


Řemeslo výroby pali da casada mizí. Jednak jde o drahou ruční práci, ale hlavně, nové technologie umožňují vyrábět pali z umělé hmoty, která je vůči mořským živočichům odolnější. 

V benátské laguně můžete narazit ještě na další dva druhy kůlů. Těm se říká paline (jeden kůl) nebo bricole (spojené tři kůly). První slouží k uvazování gondol a lodí. Ty druhé vyznačují cestu pro lodě lagunou.

Najděte si levné ubytování v Benátkách. Vyzkoušejte!


Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.